1 kg liszt
½ liter tej, amennyit a tészta felvesz
10 dkg élesztő
1 egész tojás
1 ek. só
1 tk. cukor
olaj, a tésztát megkenni
A tetejére:
1 tojás a kenéshez
nagyszemű só
egész kömény vagy reszelt sajt
Az élesztőt 1-2 dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a tojást egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkezdjük dagasztani a tésztát. Közben apránként adagolunk hozzá a maradék tejből annyit, amennyit a tészta felvesz és kenyértészta állagú lesz. Amikor a tészta összeállt, szép sima a felülete, elválik a kéztől és az edény falától, akkor 6 cipóra osztjuk, gömbölyűre formázzuk és letakarva a duplájára kelesztjük.
Miután a cipók megkeltek, meglisztezzük a nyújtódeszkát és minden cipót egyenként, kör alakúra és lehetőleg jó vékonyra nyújtunk, majd megkenjük a tetejét olajjal. Egy körlapot 8 egyenlő cikkre vágunk. A cikkeket egyenként a hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük és úgy helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy a kifli közepén a tészta kis csücske alulra kerüljön, különben sütéskor fel fog emelkedni. Mindenképpen hagyjunk elég helyet a kiflik között, mert még növekedni fognak.
Ismét hagyjuk kelni, körülbelül 10-15 percet, majd kenjük meg a tetejüket felvert tojással és szórjuk meg só és egész kömény keverékével, vagy reszelt sajtot is szórhatunk rá, attól függően, hogy ki hogyan szereti. Forró, 230 fokos sütőbe tegyük és szép világosbarnára süssük meg. Nagyjából jó 10 perc alatt megsülnek.
1. A vizet és a vajat feltesszük egy kisebb lábasban, takarékon főni, és amikor felforr, akkor hozzákeverjük a lisztet. Addig kevergetjük, míg a massza el nem válik a fazék oldalát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenyérsütő dagasztó programjában kb 10 perc. 50 percig meleg helyen kelesztettem,majd átmozgattam kicsit. Újabb 40 percnyi pihenés után eldaraboltam,formáztam és újra pihenés k...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A töltelék hozzávalóit egy tálban, alaposan összedolgozzuk. A tészta egyik felére egymástól kellő távolsá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű