A húsgombóchoz
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy fej vöröshagyma
450 g sertés darált hús (sovány)
450 g marhahús (darált)
80 g zsemlemorzsa
2 db tojássárgája
0.5 teáskanál szerecsendió (őrölt)
1 csapott teáskanál só
A gombócok sütéséhez
2 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz
45 g vaj
50 g búzaliszt (BL55)
0.8 L alaplé - csont
150 ml habtejszín (30-32%-os)
só
feketebors (őrölt)
1 marék petrezselyemzöld
Először a húsgombócokhoz az olíva olajon a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd levesszük a tűzről és félretesszük.
Egy tálba tesszük a két féle húst, majd hozzáadjuk az összes húsgombóc hozzávalót. A morzsát, a tojássárgákat, az üvegesre pirított hagymát és a fűszereket.
Jól összegyúrjuk kézzel, hogy teljesen egyenletes legyen az íze.
Az elkészített húspépből egyforma húsgombócokat golyózunk.
A sütéshez való olívaolajat felforrósítjuk egy serpenyőben, mikor forró beletesszük a húsgombócokat.
A húsgombócok minden oldalát szépen megpirítjuk.
Majd egy tányérra szedjük őket az olajról.
A mártáshoz a vajat egy tiszta serpenyőben felforraljuk.
Majd hozzáadjuk a lisztet és folyamatos keverés mellett szép világos karamell színűre forraljuk.
Felöntjük az alaplével, a tejszínnel és 10-15 perc alatt szép sűrűre forraljuk. Mikor szép sűrű, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Beletesszük a húsgolyókat és 2-3 percig forraljuk még. Majd elzárjuk a hőt és a petrezselyemzöldet is hozzákeverjük.
Kész is a finom svéd húsgombóc!
- Összekeverem a darált húst a rizzsel és a fűszerekkel - Megtöltöm vele a kicsumázott paprikákat. Nem kell nagyon tele tölteni, mert nőni fog a rizs - Lábosba rakom és annyi viz...
Elkészítési idő: kb 2 óra Nehézség: Közepes1. A húst vékonyra felszeleteljük, majd kiklopfoljuk és sózzuk. 2. A két krumplit megmossuk, pucoljuk és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük. 3. A húsokat lisztbe, tojásba é...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKevés olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a feldarabolt paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, és lassú tűzön pároljuk. Hozzáadjuk paradicsompürét, a k...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA körmökről az esetleges szőröket eltávolítjuk, majd a köröm végétől kezdve éles késsel hosszában az inak mentén félbevágjuk, alaposan megmossuk (nem lesz csontszilánkos). Legal...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű