Kiváló összhatás. Köretnek rizst, párolt zöldséget vagy burgonyapürét javaslok.
Hozzávalók:
2 evőkanál friss reszelt torma
1 db csirkemellfilé
1 evőkanál olívaolaj
fél evőkanál étkezési keményítő
2 szál újhagyma
2 db savanykás alma
fél citrom leve
só, darált bors
őrölt szerecsendió
2 dl tejszín
Vágjuk fel a csirkemellet újnyi csíkokra, majd tegyük egy kis tálba, szórjuk rá az étkezési keményítőt és keverjük jól össze.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a csirkehúst, és erős lángon süssük addig, míg a hús pirulni nem kezd. Fűszerezzük kevéske darált borssal, csipetnyi őrölt szerecsendióval és sóval.
Tegyük hozzá a kimagozott és kisebb kockákra felvágott almát (nem szükséges meghámozni), és a felkarikázott újhagymát.
Egy-két percig forrósítsuk össze, majd utána öntsük rá a tejszínt, a citromlevet és tegyük bele a tormát. Forraljuk jól össze és azonnal tálaljuk párolt rizzsel, zöldségekkel vagy krumplipürével.
A torma egyrészt a húsvéti sonka elengedhetetlen kísérője, de aki rákap az ízére, biztos, hogy nem csak évente egyszer kívánja majd. Ugyanolyan ismert lehetne a világban, mint a dijoni mustár vagy a kínai szójaszósz. Vajon van erre remény?
Aki még nem evett frissen reszelt tormát, az bizonyára nehezen érti meg a tormahívek rajongását. Ennek az az oka, hogy a kereskedelemben kapható majonézes változat egészen más ízkompozíció, mint az orrfacsaróan erős friss tormareszelék. Ezért csak óvatosan a kóstolóval, erős paprikán nevelkedetteknek is okozhat meglepetést sajátos csípősségével. Akit zavar a csípősség, az cukros ecet hozzáadásával vagy néhány perces sütéssel (sütőben) elveheti a torma erejét.
Aki már reszelt tormát, azt tudja, hogy a Halls cukorka orrtisztító hatása semmi ahhoz képest, amit akár egy cingár tormagyökér lereszelése közben tapasztalunk. Ráadásul nem csak tüneti kezelésre alkalmas, hatóanyagai állítólag a bacilusokat ténylegesen is pusztítják. Mindemellett serkentőleg hat az emésztésre, jó vizelethajtó, a reszelt gyökérből készült vizes borogatás pedig enyhíti a különféle ízületi bántalmakat. Mézzel keverve hatékony köhögéscsillapító. Bélféreg űző hatása miatt a középkorban gyorsan elterjedt egész Európában. Csípős anyagain kívül tartalmaz B- és C-vitamint, értékes aminosavakat, kalciumot, magnéziumot és mustárolajat is.
Termesztése egyszerű, kiirtása nehéz
A torma (Armoracia lapathifolia) évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökereivel a legnagyobb hideget is átvészeli. Levelei ráncosak, akár a méteres nagyságot is elérhetik, óriási termete miatt inkább csak nagyméretű kertbe ajánlatos ültetni.
Termesztése nem okozhat gondot: keressünk napos vagy félárnyékos, kellő nagyságú helyet a kertben, ahová az arasznyi gyökérdarabokat elültethetjük. Kötött talaj esetén mindenképp érdemes a talajt homokkal vagy tőzeggel lazítani, esetleg kiemelt ágyást (bakhátat) készíteni számára. Mélyrétegű réti homoktalajon érzi magát a legjobban. Minél lazább a talaj, annál szabályosabban, egyenesebben fejlődik majd a gyökér.
Tavasszal vagy ősszel ültethetők a gyökerek, 25-30 cm-es tőtávolságra. A dugványokat nem szabad túl mélyre ültetni, a tetejük csak 3-5 cm mélyre kerüljön a felszíntől. Nyári szárazság esetén érdemes két-három alkalommal megöntözni.
A torma gyökerei egész évben gyűjthetők, de a fő betakarítási időszak általában október végére esik. A felszedés után veremben, pincében - prizmában, homok közé rétegezve - egy évig is tárolhatjuk a termést.
A konyhában sokáig frissen tartható, ha nedves ruhába csavarjuk, majd azt egy zacskóba téve hűvösre tesszük.
Elkészítés A pulykamellet nagyon vékony szeletekre felszeleteljük. Egy nagyobb vágódeszkára leterítünk frissentartó fóliát, ráteszünk egymástól pár cm-re a pulykamell szeleteket...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA húst alaposan megmossuk, forgójánál elvágjuk. A burgonyákat, hagymát meghámozzuk. A burgonyát karikákra vágjuk, a hagymát laskájára vágjuk .Tepsibe tesszük az olajat, mehet bele...
Elkészítési idő: 1 ó 30 perc Nehézség: KönnyűA tésztához egy keverőtálba szitáljuk a lisztet. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és a vízzel elkevert tojást. (A víz mennyisége a tojás mérete miatt változha...
Elkészítési idő: 85 perc Nehézség: KönnyűOsszeforgatjuk Egy ejszakara hutobe tesszuk,majd zsiron, en( sertes zsiron) kisutjuk Isteni puha lett, es az ize is nagyon jo :) ,A zellert csikozzuk megparoljuk vizgoz felett vag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű