Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zserbó- gasztroangyal


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 1 tepsi
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
10 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 merőkanál tej (másfél deci)
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez

30 dkg darált dió
30 dkg porcukor
1 citrom lereszelt héja
baracklekvár

A mázhoz

3 kanál kakaó
3 kanál porcukor
3 kanál forró víz
4 csepp olaj

Elkészítés:


A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a zsírt. Ettől lesz a tészta jó porhanyós. Ha nem morzsoljuk jól el zsírt a liszttel, akkor gumis lesz a tésztánk. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatott élesztőt és a csipet szódabikarbónát. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált diót összekeverjük a porcukorral és a citrom lereszelt héjával. A tésztát először vékonyan megkenjük a baracklekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros dió felével. Ugyanígy töltjük meg a következő lapot is, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztánkat, majd letakarva 1 órát pihentetjük sütés előtt. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon körülbelül 40-45 percig. Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor vonjuk be a csokimázzal.

A 3 evőkanál kakaót a forró vízzel és a porcukorral alaposan kikeverjük. Csöppentünk bele 4 csepp olajat, ettől lesz szép fényes a máz, és egyenletesen a tészta tetejére simítjuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Knédli***
Knédli***

Közepesen kemény tésztát gyúrunk, hozzá tehetünk ha szükséges (liszttől függ milyen) tejes vizet, 2 cipóra osztva pihentetjük negyed órát. Nagy fazékban enyhén sós (mint egy té...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Krémes tejbegrízes szelet
Krémes tejbegrízes szelet

A krémhez megfőzöm a tejben a búzadarát (sűrűre), és néha-néha megkevergetve kihűtöm teljesen. A puha vajat a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a kihűlt tejbegrízt és botmixer...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Meggyes piskóta
Meggyes piskóta

Hideg tojással készítsük Azon viszont igen, hogy mindig hideg tojásokkal dolgozzunk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kell felverni, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Őszibarack
Őszibarack

A tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és a tejet is, sima tésztát gyúrunk. A tésztát 1 órát p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk