40 dkg finomliszt
0,7 dl langyos tej (70 ml)
150 g natúr joghurt
1 tojás
csipet só
4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
5 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1-2 evőkanál tej
A tetejére:
1 tojássárgája
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál tej
1. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
3. Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik kakaós tésztára ráhelyezzük a világos tésztát, majd a másik kakaós tésztára is ráhelyezzük a világos tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
4. Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
6. Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.
A mazsolát legalább egy órára beáztatjuk a pálinkába. A tejet a vajjal és a sóval felforraljuk, majd belekeverjük a citromhéjat és a lisztet, és addig főzzük, míg az edény falától...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet a dagasztótálba szitáljuk, a közepébe kis mélyedést igazítunk, ebbe szórunk a cukorból 1 evőkanállal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meleg tejjel. 10 per...
Elkészítési idő: 2,5 óra Nehézség: KönnyűA tejet melegítsd meg (ne forróra),keverd bele a hozzávalókat a liszt kivételével, majd alaposan keverd ki a masszát! Végül add hozzá a lisztet is, és gyúrd össze! FONTOS: nem k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű