Családireceptkönyv.hu

Gyümölcsös őzgerinc - sütés nélkül


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztaréteghez:
(1 darab őzgerincformához)
25 dkg darált háztartási keksz
kb. 10 dkg puha vaj (szobahőmérsékletű)
5 dkg porcukor
2 csapott evőkanál kakaópor
2 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
néhány evőkanál tej (csak annyi, hogy jól összeálljon a tészta, de ne legyen ragacsos)

kb. 16 darab négyzet alakú háztartási keksz

A krémhez:
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
4 dl tej
2-3 banán (vagy kb. 30 dkg más gyümölcs: málna, szeder, eper, meggy...)

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 kanál olaj

Elkészítés:


1. A darált kekszet összegyúrjuk a többi hozzávalóval (kivéve a négyzet alakú kekszeket). Utoljára adjuk hozzá a tejet, mert abból csak annyi kell, hogy jól összeálljon a massza, de ne legyen ragacsos.
2. Az őzgerincformát fóliával kibéleljük úgy, hogy a fólia kilógjon mindenhol, majd a kekszes masszával egyenletesen körbetapasztjuk az őzgerinc oldalát - félretesszük.
3. A krémhez a pudingport, a cukrot pici tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is és elkészítjük a pudingot jó sűrűre. A mosogatótálcába hideg vizet engedünk és kevergetve kihűtjük a pudingot (így nem bőrösödik be a puding és pillanatok alatt kihűl).
A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és a kihűlt pudinghoz keverjük óvatosan.
4. Elővesszük az őzgerincformát, melybe előzőleg belenyomkodtuk a kekszréteget, és félig megtöltjük a krémmel, ráhelyezzük a banánokat, befedjük a maradék krémmel. A krém tetején sorba kirakjuk a négyzet alakú háztartási kekszeket, majd a kilógó fóliával becsomagoljuk a formát és hűtőbe tesszük 3-4 órára (de legjobb 1 egész éjszakára), hogy kellően átpuhuljon a kekszréteg, ne legyen száraz/morzsalékos, így nagyon jól összeáll a desszert.
5. Másnap óvatosan kiborítjuk egy tálcára. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne az olajat és bevonjuk vele az őzgerinc desszertet. 40-50 percre betesszük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
6. Forró vízbe mártott/megtörölt késsel óvatosan felszeleteljük és tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp:
Én nem szoktam a krémbe tenni zselatinport és így is jól megdermed a krém, szépen lehet szeletelni, de ha biztosra szeretnétek menni, lehet a krémhez keverni zselatint, ezáltal tuti, hogy nem lesz "folyós" a krém.

Gyümölcsös őzgerinc - sütés nélkül

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Havasi gyopár –
Havasi gyopár –

A tészta elkészítése: A barna tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpacka csomagoljuk és felhasználásig a fagyasztóba tesszük. A fehér tésztát is összegyúrjuk, majd 3 cipóra osztj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zabpelyhes almás kex
Zabpelyhes almás kex

Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 1. A vajból egy evőkanállal elveszünk, és megpároljuk rajta a reszelt almát. Ha kihűlt, kissé kinyomj...

Elkészítési idő: kb 1 ó.
Nehézség: Közepes
share
Avatar Őszibarack  lakodalmas süti
Őszibarack lakodalmas süti

A margarint, a porcukrot, a tejet és a tojás sárgákat összedolgozzuk. A lisztet a sütőporral elkeverjük,majd a margarinos masszához adjuk és jól eldolgozzuk. 2 óráig állni hagyjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Lekváros - Főispánné remeke
Lekváros - Főispánné remeke

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,annyi citromlével,hogy könnyen sodorható állagú legyen. 1/2-1 órára hidegen tároljuk. 2. A tészta 3/4 részét tepsi nagyságúra sodorjuk és a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk