50 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
2 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom. Előmelegített sütőben kb 180 fokon sütöm ( nem kell nagyon megsütni )
Összegyúrjuk a tésztát, majd apró (kb. 2 cm átmérőjű) gombócokká formázzuk. A golyókat betesszük az ostyasütőbe (egyszerre 4-et 5-öt) és megvárjuk míg megsül.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMikor már majdnem vagy teljesen kihűlt az összetört krumpli hozzá adjuk az összes hozzávalót, majd összegyúrjuk. Rizslisztezett zsírpapíron legalább újnyi vastagra nyújtjuk, mivel...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tejet a vajjal egy tálban felforraljuk. Ha a tej felforrt, akkor elzárjuk alatta a lángot, és a sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal addig kavarjuk a...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűJól össze kell gyúrni, kb. 15-20 percig. Ezután 1 ½ -2 órán át kelesztjük. A megkelt tésztát 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, szaggatjuk A pogácsákat egyenkén...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: Közepes