50 dkg liszt
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 evőkanál zsír
1 csapott evőkanál só
5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
2 tojássárgája
kb. 1 dl tejföl
20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom. Előmelegített sütőben kb 180 fokon sütöm ( nem kell nagyon megsütni )
A lisztet a tálba szitáltam,sóztam, borsoztam, közepébe morzsoltam az élesztőt, egy csipet cukrot. Pár perc múlva ment utánuk a zsír és a tojás is. Elkezdtem a tésztát összegyúrn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a vajjal és a sóval melegítjük, amíg a vaj el nem olvad. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, addig kevergetjük, amíg a massza el nem válik az edény falától...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűEzeket összedolgozzuk,kiszaggatjuk,kicsit laposabb formára,mint a szokásos,majd megsütjük.Ha kész,2 pogácsa közé sajtkrémet kenünk,végül meghempergetjük reszelt sajtban az oldalait...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz alapanyagokat jól összegyúrom, és hűtőben pihen pár órát, vagy akár reggeltől estig. Ha keveset pihen, akkor a tészta ragacsos, és jól alá kell lisztezni, a deszkát és a nyújtó...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz