1 kg krumpli
20-30 dkg liszt
1 ek búzadara
1 tojás
1 ek vaj
fél kg szilva
só, panírmorzsa
3 ek vaj (a morzsához)
Főzd meg héjában a krumplit, ha kész, vedd le a tűzhelyről, és még melegen hámozd meg. Hagyd egy kicsit kihűlni, hogy tudj vele dolgozni, de ne várd meg, míg jéghideg lesz, a langyos krumplival dolgozz, így nem fog ragadni a tészta.
Krumplinyomóval törd össze a burgonyát, add hozzá a tojást, az egy ek. vajat, a búzadarát, és kis adagokban a lisztet. Gyúrd össze a tésztát, ha kell, adj hozzá még lisztet, hogy kellőképpen rugalmas legyen, de még formázható.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagságúra, majd vágd 10x10-es kockákra. Ezekbe helyezz egy-egy szilvát, szórj rá egy csipet cukrot és fahéjat. Csomagold össze a kockákat, vagyis fogd össze a négy sarkukat, majd görgesd őket a két tenyered között, hogy szép, formás gombócok legyenek.
Készítsd el a morzsát: olvaszd fel a 3 ek vajat egy nagyobb serpenyőben, tedd bele a zsemlemorzsát, és pirítsd addig közepes lángon, míg meg nem barnul.
Tegyél fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel. A lobogó vízbe dobd a gombócokat, várd meg, míg feljönnek a víz felszínére. Ekkor főzd őket 1-2 percig, majd vedd ki őket. Forgasd meg a gombócokat a pirított morzsában, majd melegen tálald.
A tojásokat válaszd ketté. A fehérjét verd habbá a robotgéppel Míg a tojásfehérje habosodik, az összes többi hozzávalót a tojássárgával együtt mérd össze egy tálba, és keverd őke...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA tészta elkészítése: A pennét kifőzzük, sós, olajos vízben. Ne főzzük túl keményre, hiszen úgyis sülni fog. A szósz elkészítése: A sűrített paradicsomot elkeverjük olíva olajja...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 A liszteket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, cukrot, sót, őrölt borsot és összekeverjük, közepébe tesszük a tojást, majd fokozatosan a tejet is, és jó sima csomómentes...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tálba először a tejet öntjük és belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot. Azután egy kis lisztet és a sót. A maradék liszttel lágy galuska állagúra dolgozzuk. A tálat lezár...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű