1 kg krumpli
20-30 dkg liszt
1 ek búzadara
1 tojás
1 ek vaj
fél kg szilva
só, panírmorzsa
3 ek vaj (a morzsához)
Főzd meg héjában a krumplit, ha kész, vedd le a tűzhelyről, és még melegen hámozd meg. Hagyd egy kicsit kihűlni, hogy tudj vele dolgozni, de ne várd meg, míg jéghideg lesz, a langyos krumplival dolgozz, így nem fog ragadni a tészta.
Krumplinyomóval törd össze a burgonyát, add hozzá a tojást, az egy ek. vajat, a búzadarát, és kis adagokban a lisztet. Gyúrd össze a tésztát, ha kell, adj hozzá még lisztet, hogy kellőképpen rugalmas legyen, de még formázható.
A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagságúra, majd vágd 10x10-es kockákra. Ezekbe helyezz egy-egy szilvát, szórj rá egy csipet cukrot és fahéjat. Csomagold össze a kockákat, vagyis fogd össze a négy sarkukat, majd görgesd őket a két tenyered között, hogy szép, formás gombócok legyenek.
Készítsd el a morzsát: olvaszd fel a 3 ek vajat egy nagyobb serpenyőben, tedd bele a zsemlemorzsát, és pirítsd addig közepes lángon, míg meg nem barnul.
Tegyél fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá egy csipet sót, és forrald fel. A lobogó vízbe dobd a gombócokat, várd meg, míg feljönnek a víz felszínére. Ekkor főzd őket 1-2 percig, majd vedd ki őket. Forgasd meg a gombócokat a pirított morzsában, majd melegen tálald.
A langyos vizet elkeverjük a cukorral, élesztővel, olivaolajjal, és hagyjuk pár percig állni. Ezalatt a lisztet közvetlenül a gyúródeszkára szitáljuk, hozzáadjuk a sót, kissé össz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűSzokásos módon megfőzzük a tésztát. Leöblítjük hideg vízzel és ráöntjük az olíva olajat. Lazacot kockára vágjuk. Fűszerezzük és megpirítjuk. Baconnel is ugyanígy járunk el. Fokh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót egy nagyobb edényben összetörjük, és a liszttel, tojásokkal, sóval, vízzel galuskatésztává állítjuk össze. (Én erre egy kézi robotgép dagasztó-fejét használom.) A kolozsvá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk kb. 10-15 percig állni hagyjuk. Kiolajozott tepsibe nyújtjuk a tésztát, megkenjük pizzakrémmel majd ízlés szerint teszünk rá szalámit (téli szalámi, son...
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: Könnyű