350 g fehér (00-s) liszt
350 g cukor
8 g szárított élesztő (süteményekhez való - mert olaszországban külön van kenyérhez és sütihez való is ám!)
150 g hámozott mandula (lehet héjas is, de az kevésbé elegáns)
3+1 tojás (XL méret, kb 50-60g)
A mandula kivételével mindent egy tálban jól összedolgozunk, ha nagyon ragaszkodó, kicsit lisztezzük a kezünket.
A mandulát nagy tűzön enyhén megpirítjuk, azán belegyúrjuk a masszába.
3 részre osztjuk, és hurkákat formázunk belőle. Betesszük a sütőpapiros tepsibe, és a plusz tojással megkenjük alaposan minden irányból (na jó, az alját nem).
170 fokon 30 percig sütjük.
És most jön a kunszt része, merthogy itt is van ám!
Van, aki szárazon szereti, van, aki kicsit puhábban. Hogy mennyire száraz, az attól függ, hogy a sütés végén mennyire engedjük eltávozni bebőle a gőzt.
Ha puhára szeretnénk, egyszerűen kivesszük a sütőből, és felvágjuk.
Ha keményre szeretnénk, megfordítjuk a rudakat, és 5 percre visszatesszük a már lezárt de még forró sütőbe, így a maradék nedvesség is elslisszol belőle. Csak ezután szeleteljük fel.
Ha esetleg szeleteléskor kiderül, hogy a belseje nem sült át teljesen, nyugodtan visszatehetjük még 5 percre sülni szeletben is.
Helyi röviditallal (vin santo) tálaljuk, amibe mártogatni kell. Nem tudom pontosan, hogyan készül, de valahol félúton lehet a tokaji aszú és a brandy között.
Eredeti recept képpel:
http://eniutazik.blogspot.hu/2013/08/toscana-gasztro-6-cantuccini-con-vin.html
Készítse elő a tortaformát a kizsírozásával. Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra. Egy tálba keverd össze az összes száraz összetevőket, majd add hozzá a tojást, tejet, növényi olajat,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAz összes száraz hozzávalót összekeverem. A vajat megolvasztom, majd hozzáadom a keverékhez. Félkész masszához hozzáadom a lekvárt és a tejet. Összedolgozom a keverékkel A kész...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA felkockázott vajat és a tejfölt s liszthez adjuk, majd lisztes kézzel sima tésztává összegyurjuk. Folpackba csomaolva kb. 1 órát hűtőszekrénybe tesszük. A hideg tésztát liszte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a grízt sűrűre főzzük. Ha kihűlt összeturmixoljuk a ribizlivel. A piskótát félbe vágjuk és megtöltjük a krémmel. A tetejét és az oldalát is bekenjük a krémmel.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű