1,2 kg marhacomb
1,2 kg sertéscomb
0,5 kg sertés natúr szalonna
3 db kaliforniai paprika
2 kk őrölt római kömény
2 kk őrölt fahéj
4 ek édes pirospaprika
1 ek chilipehely
2 ek cukor
só és feketebors ízlés szerint
6 gerezd fokhagyma lereszelve
1,5 dl édes tokaji bor (szamorodni)
A húsokat leinaztuk, majd késsel egészen apró kockákra vágtuk a szalonnával együtt. Ezt kb. úgy kell elképzelni, mintha tatárhoz aprítanánk késsel a húst. Nagyon apró lesz, de azért nem olyan, mintha darálóval estünk volna neki. Ez a kolbász munkás része, időigényes, és sokan meg is riadnak tőle, így ha csak ezen múlik, akkor nyugodtan tessék ledarálni.
A felaprított húst összekevertük a fűszerekkel és a cukorral, majd betettük a hűtőbe.
A kaliforniai paprikákat a gázrózsán megsütöttük, majd egy nylon zacskóba tettük, hogy a saját gőzében megpuhuljon, és a héja könnyen lehúzható legyen. Miután lehúztuk a héját, kiszedtük a magházát, és leöblítettük, majd apró kockákra vágtuk ezt is, végül betettük egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön róla a felesleges lés, és hagytuk lehűlni.
Végül gyors mozdulatokkal összekevertünk minden hozzávalót, lassan adagolva hozzá a bort. Próbaként egy húsgolyónyi adagot serpenyőben kisütöttünk, így éreztük, hogy egy pici fahéj még mehet bele, és tettünk hozzá csípőset is, majd bélbe töltöttük.
Profi vendégeink voltak, nem először töltöttek kolbászt, így az ő javaslatukra először lepirítottuk a kész kolbászokat egy serpenyőben, majd 150 fokos sütőbe tolva sütöttük készre.
A merguez egy Észak-afrikai kolbászféle eredetileg természetesen bárányból készül. A merguez név berber eredetű, de ugyanazt jelenti, mint az arab mirkas. Imádom, bárányból is, növendék birkából is, de a realitás talaján maradva a marha-sertés keverék se rossz megoldás Magyarországon. Talán nem is annyira a hús a lényeges benne, mint a füstös ízű, édes, sült paprika, a római kömény és a fokhagyma. És ha már édes-füstös paprika, akkor miért ne mehetne bele egy kis édes tokaji is? Nem éppen arab hozzávaló, de a receptek ugye nem azért vannak, hogy pontosan betartsuk őket?!
--minden szelet tarját lisztbe mártom és forró zsiradékban mind két oldalát elősütöm ---tálba szedem ---A krumplit megpucoljuk, megmossuk és nagyobb hasábokra vagy karikára vágju...
Elkészítési idő: 80 Nehézség: KönnyűA darált húst összedolgozzuk a tojással és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal ízesítjük, majd apró gombócokat formázunk. A kétféle hagymát és a gombát megtisztítjuk. A hagymát és...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Könnyű1. A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsózzuk, szerecsendióval megszórjuk, és vajon mindkét oldalát megsütjük. 2. Ezt követően tűzálló tálba rétegezzük a következők...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézTekerje össze a két pizza tésztát. Fedje le a tetejét paradicsommártással, ügyelve arra, hogy helyet hagyjon egy kéregnek. Fedje le a paradicsomszószt sajttal, majd szalámival, ma...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű