Családireceptkönyv.hu

HEGYALJAI MERGUEZ


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2 kg marhacomb
1,2 kg sertéscomb
0,5 kg sertés natúr szalonna
3 db kaliforniai paprika
2 kk őrölt római kömény
2 kk őrölt fahéj
4 ek édes pirospaprika
1 ek chilipehely
2 ek cukor
só és feketebors ízlés szerint
6 gerezd fokhagyma lereszelve
1,5 dl édes tokaji bor (szamorodni)

Elkészítés:


A húsokat leinaztuk, majd késsel egészen apró kockákra vágtuk a szalonnával együtt. Ezt kb. úgy kell elképzelni, mintha tatárhoz aprítanánk késsel a húst. Nagyon apró lesz, de azért nem olyan, mintha darálóval estünk volna neki. Ez a kolbász munkás része, időigényes, és sokan meg is riadnak tőle, így ha csak ezen múlik, akkor nyugodtan tessék ledarálni.
A felaprított húst összekevertük a fűszerekkel és a cukorral, majd betettük a hűtőbe.
A kaliforniai paprikákat a gázrózsán megsütöttük, majd egy nylon zacskóba tettük, hogy a saját gőzében megpuhuljon, és a héja könnyen lehúzható legyen. Miután lehúztuk a héját, kiszedtük a magházát, és leöblítettük, majd apró kockákra vágtuk ezt is, végül betettük egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön róla a felesleges lés, és hagytuk lehűlni.
Végül gyors mozdulatokkal összekevertünk minden hozzávalót, lassan adagolva hozzá a bort. Próbaként egy húsgolyónyi adagot serpenyőben kisütöttünk, így éreztük, hogy egy pici fahéj még mehet bele, és tettünk hozzá csípőset is, majd bélbe töltöttük.
Profi vendégeink voltak, nem először töltöttek kolbászt, így az ő javaslatukra először lepirítottuk a kész kolbászokat egy serpenyőben, majd 150 fokos sütőbe tolva sütöttük készre.

Trükkök, tippek, praktikák:


A merguez egy Észak-afrikai kolbászféle eredetileg természetesen bárányból készül. A merguez név berber eredetű, de ugyanazt jelenti, mint az arab mirkas. Imádom, bárányból is, növendék birkából is, de a realitás talaján maradva a marha-sertés keverék se rossz megoldás Magyarországon. Talán nem is annyira a hús a lényeges benne, mint a füstös ízű, édes, sült paprika, a római kömény és a fokhagyma. És ha már édes-füstös paprika, akkor miért ne mehetne bele egy kis édes tokaji is? Nem éppen arab hozzávaló, de a receptek ugye nem azért vannak, hogy pontosan betartsuk őket?!

HEGYALJAI MERGUEZ

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sertés húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Pacalpörkölt csülökkel
Pacalpörkölt csülökkel

A nyers pacalt mosást követően 15 percig forró vízben főzzük, majd újra lemossuk és azt követően abáljuk! Az abáló lébe melléteszünk egy fél vagy 1 kisebb fej vöröshagymát egészben...

Elkészítési idő: 200 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Töltött káposzta
Töltött káposzta

A darált húst összegyúrom a darált szalonnával, a rizzsel, tojással és az ízesítő anyagokkal. A káposzta ha túlzottan savanyú, akkor kicsit átmosom hideg vízzel. A felét be terít...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Brassói aprópecsenye
Brassói aprópecsenye

A húst felkockázzuk, a kétfajta szalonnát szintén. A szalonnát zsírjára pirítjuk, a pörcöket kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt zsíron nagy lángon kicsit megpirítjuk a hús...

Elkészítési idő: 115 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Ráchús
Ráchús

A húst felszeleteljük, kicsit megütögetjük, alaposan befűszerezzük. Lisztbe forgatjuk és olajon elősütjük. A burgonyát megpucoljuk, karikára vágjuk, a paprikát, paradicsomot felsze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk