- 10 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 6 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 2 evők. víz
Krém
- 12,5 dkg étcsokoládé
- 4 dl tejszín
Díszítés
- porcukor
- étcsokoládé forgács
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, kissé visszahűtjük. A tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A tojássárgáját a vízzel habosra, szinte már krémesre keverjük. A visszahűtött, de még folyékony csokoládét a tojássárgájához keverjük. Hozzáadjuk először a tojásfehérje hab harmadát, majd az egészet. Óvatosan, hogy a habot nehogy összetörjük, hozzáforgatjuk a lisztet. Sütőpapíros lemezre kenjük téglalap alakban. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Egy darabka sütőpapírt megszórunk kristálycukorral. Erre fordítjuk rá a megsült tésztát, majd miután a sütéshez használt papírt eltávolítottuk ezzel a papírral együtt a rövidebb oldaláról roládszerűen feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Ez alatt elkészítjük a krémet. 1 dl tejszínt felforralunk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük az étcsokoládét. Addig keverjük, amíg sima bársonyos csokoládé krémmé nem válik. 20-30 perc alatt kihűtjük. A maradék 3 dl tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe teszünk, az sem baj ha kissé kikristályosodik, majd kemény habbá verjük. A tejszín harmadát óvatosan a csokoládékrémhez forgatjuk, majd a maradékot is. 1-2 evőkanálnyi krémet félreteszünk a díszítéshez, a többivel megkenjük a roládot (a végén 3-4 centit szabadon hagyva) majd feltekerjük. Megszórjuk porcukorral. A csokoládékrémből kis rózsákat nyomunk a tetejére, amikbe 1-1 csokoládélencsét tűzködünk. Végül 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
4 dl víz,1 kg cukor.Odateszem főni.Forrástól számítva 3 percet főzöm. Hozzákeverek kb.15 dkg kakaót és vissza teszem főni.Forrástól számítva 3 percet főzöm.Leveszem a tűzről és elk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. 3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. 2. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA sütőt bekapcsoljuk 180°C fokra. A tejet csipet sóval, a vanília belsejével és a héjával együtt, vanillincukorral, cukorral és a vajjal felforraljuk, majd hozzáadjuk a mazsolát. L...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű