- 4 tojás
- 3 evőkanál langyos víz
- 7 evőkanál cukor
- 5 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaó
Krém
- 2 dl tejszín
- 10 dkg étcsokoládé
- 20 dkg meggybefőtt
- 1 dl rum
- 2 dl a meggybefőtt levéből
Máz
- 35 g vaj
- 50 ml víz
- 10 dkg étcsokoládé
A piskótához az egész tojásokat a vízzel felhabosítjuk, közben több adagban hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük, amíg a masszánk kifehéredik, és légiesen könnyűvé válik. Ekkor elektromos habverőről fakanálra váltunk. Több részletben beleszitáljuk a kakaó és liszt keverékét, és határozott mozdulatokkal elkeverjük. A tésztát egy sütőpapírral bélelt gáz tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 13-15 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk rá, hogy ne süssük túl, mert a piskóta könnyen kiszárad és nehéz lesz feltekerni. Közben készítsünk elő egy konyharuhát és nedvesítsük be. Ha a piskóta kész, óvatosan tegyük a konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt, és a nedves konyharuha segítségével tekerjük fel. Hagyjuk így kihűlni.
Közben a tejszínt melegítsük fel, és öntsük a darabokra vágott csokira. Addig kevergessük, amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad, majd hűtsük le.
Ha teljesen hideg, verjük kemény habbá. A meggyet érdemes már előző éjszaka rumos meggy lébe áztatni, így finoman magába szívja a rum aromáját. A piskótát óvatosan fejtsük le a konyharuháról (bizonyára odaragad kissé, de ez nem gond), majd terítsük ki. Kenjük rá a csokis tejszínt, majd rakosgassuk rá az előzőleg lecsöpögtetett meggyszemeket. Tekerjük fel jó szorosan, majd tegyük hűtőbe.
A mázhoz a vajat és a vizet forraljuk fel, majd a darabokra vágott ét csokit rakjuk a közepébe. Vegyük le a lábast a tűzről és várjunk egy pár percet. Egy kanállal középről indulva kezdjük kevergetni, hogy a folyadékot fokozatosan keverjük a csokihoz. Addig keverjük, amíg egynemű nem lesz, majd öntsük a rolád tetejére. Díszíthetjük kis csoki díszekkel.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. A fehérjét kemény habbá felverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. A kemény ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Az élesztőt felfuttatjuk pici cukorral.Összegyúrjuk a hozzávalókat a kakaó kivételével.A megkelt tésztát kettévesszük. Egyik részébe beletesszük a kakaót.Kelesztjü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a tésztát állítjuk össze. A margarint a porcukorral és a tojásokkal habosra kavarjuk. Egy másik tálban a lisztben elkeverjük a sütőport. A két részt összedolgozzuk. Becsoma...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KözepesA tojasokat a cukorral habosra kavarjuk Hozzaadjuk az olajat,majd felvaltva,adagonkent hozza keverjuk a sutoporral elkevert lisztet es a tejet A teszta lehetoleg ne legyen tul hi...
Elkészítési idő: 90 Nehézség: Közepes