menu

Családireceptkönyv.hu

Francia (burgundi) marharagu


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 6
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


- 1,5 kg pörköltnek való marhahús,
- 7 dl testes száraz vörösbor,
- 35 dkg sárgarépa,
- 10 dkg zellergumó,
- 6 gerezd fokhagyma,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 babérlevél,
- kb. 30 szem egész bors,
- 35 dkg kolozsvári szalonna,
- 5 dkg vaj + 5 cl olívaolaj (a sütésekhez elosztva),
- 2 bő evőkanál liszt,
- 35 dkg apró csiperkegomba,
- 25 dkg póréhagyma,
- 30 szem gyöngyhagyma (nálam most elmaradt),
- 1 nagy csokor petrezselyem,
- 2 ág zellerszál,
- 2 teáskanál kakukkfű,
- 1 teáskanál durvára őrölt színes bors,
- só (a szalonna miatt óvatosan),

Elkészítés:


A húst kb. 3x3 cm-es kockákra daraboltam. 1 darabolt vöröshagymát, 3 darabolt fokhagymát, babért, szemes borsot, kakukkfüvet és csokorba kötött zeller- és petrezselyem zöldjét dobtam rá, felöntöttem a borral, összekevertem, lefedve 1 napig a hűtőben pácoltam.
Másnap a húst kiszedegettem a pácléből, kicsit megnyomkodtam, hogy sok páclé ne maradjon benne a későbbi pirítás miatt, papírtörlőre szedtem, a páclevet leszűrtem.
A szalonnát kisujjnyi csíkokra aprítottam, a répát, pórét, ujjnyi vastagra karikáztam, a nagyobb gombákat csak a tönkjénél vágtam félbe, a zellert nagyobb kockákra aprítottam.
5 literes fedeles sütőedényt (ami sütőbe mehet) előkészítettem.
Egy tapadásmentes serpenyőben felhevített zsiradékon előbb a szalonnát sütöttem ki, szűrőlapáttal félretettem, utána a gombát pirítottam, amit szintén félretettem. Némi zsiradék hozzáadása után a húst több részletben pirítottam magas hőfokon folytonosan kevergetve, hogy mielőbb kérget kapjon. Az így elősütött húsadagokat a sütőedénybe gyűjtöttem.
Egy másik serpenyőben felhevített zsiradékon az aprított répát, zellert, pórét együtt addig pirítottam, ameddig enyhe pírt kapott, majd rádobtam az aprított vöröshagymát, fokhagymát, tovább pirítottam, legvégül meghintettem a liszttel. Felöntöttem a páclével, elkevertem, és a sütőedényben várakozó húsra öntöttem. Enyhén sóztam, borsoztam, alufóliával az edényt a pereme körül lezártam + fedőt tettem rá, felforraltam, és előmelegített 160 fokos sütőbe toltam, ahol 2 órát párolódott.
2 óra múltán óvatosan belekevertem a félretett szalonnát, a gombát, szükség szerint további sóval, borssal fűszereztem, visszafedtem, és 1 órára visszatoltam a sütőbe.
Tálalás előtt pihentettem, közben elkészítettem a köretet, ami egészben főtt burgonya vajban átpirítva petrezselyemmel megforgatva, és külön kívánságra vajra szedett főtt spagetti volt.

Francia (burgundi) marharagu

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
Fűszeres perzsa húsgombóc paradicsomszósszal
Fűszeres perzsa húsgombóc paradicsomszósszal

A húsnyárs hozzávalóit alaposan dolgozd össze – aprítógépbe téve pár fordulat után kész is – és vizes kézzel formázz belőle csinos nudlikat, majd húzd nyársra.  Grillsütőre hely...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Pacal kőrőmmel
Pacal kőrőmmel

Fözni

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Beef in Guinness
Beef in Guinness

A húst lisztbe forgatjuk, s egy serpenyőben 30 ml olajon világosbarnára pirítjuk, majd az edényből kivéve félre tesszük. A maradék olajat is a serpenyőbe öntjük, abban sárgára pirí...

Elkészítési idő: 4 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Lin
Bolognai spagetti
Bolognai spagetti

A szalonnát pirítsd meg, amíg zsírt enged, majd rajta az aprított vöröshagymát kezdd el dinsztelni. Ezután add hozzá az apróra vágott zöldségeket, kicsit később a darált húst, és j...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk