- 1 kg liszt
- kb. 6 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 dl olaj
- 2 ek. só
- pici cukor
- 5 dkg élesztő
Krém:
- 20 dkg vaj
- 1 tk. só
- 1 tojás
- 20-25 dkg reszelt sajt (kevés füstölt is mehet bele)
Mióta van kenyérsütőgépem, abban dagasztatom a tésztát. Előtte kézi mixerrel készítettem. Lágyabb kelt tésztát készítek, hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, ketté vágom.
Egyenként kinyújtom jó vékonyra, szinte akkorára mint a deszkám. A krém hozzávalóit elkeverem. Figyelni kell, a margarin ne legyen túl lágy, épp csak annyira, hogy kenhető legyen. Megkenem őket a sajtos margarinnal. Feltekerem mint a beiglit, majd trapézokra szeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, hagyom még egy fél órát, hagy keljenek. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sülnek.
Általában csak fele krémet készítem, a másik tésztát tepertőkrémmel kenem meg.
Az egészet összedolgozzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap – a hűtőből kivéve – a cipót cikkekre vágjuk, 10-15 percig pihentetjük, majd jól összedolgozzuk. Hüvelykujjnyi v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos tejben elkeverem a cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Felfuttatom. Közben a lisztet elmorzsolom a zsiradékkal, a sóval, majd a közepébe lyukat készítek és beleütöm a t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A vajat és a zsírt picit megolvasztjuk. A lisztet a zsiradékkal, a sóval összedolgozzu...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: NehézÁllítsuk össze a tésztát, az átszitált liszthez keverjük hozzá az élesztőport, a cukrot, a sót, a fele tojást majd a lágy vajat. Gyúrjuk össze, majd apránként öntsük hozzá a tejet....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű