menu

Családireceptkönyv.hu

Kacsamáj brulée


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 8
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 30 dkg kacsamáj,
- 0.5 dl édes fehérbor (tokaji aszú),
- 2 dl főzőtejszín,
- 2 dl tej,
- 5 db tojássárgája,
- só ízlés szerint,
- fekete bors ízlés szerint,
- 8 teáskanál barna cukor,

Elkészítés:


A kacsamájat óvatosan mossuk meg, töröljük szárazva, majd vágjuk fel kis darabokra. Ha nagyobb ereket találnánk benne, azokat távolítsuk el. Botmixerrel, turmixgépben vagy késes aprítóban pürésítsük le.
Egy lábosban forraljunk fel kb. fél liter vizet, és keressünk egy olyan fémtálat, amit rá tudunk ültetni úgy, hogy az alja nem ér majd a forró vízbe, különben megfőzzük a hozzávalókat.
A tálban keverjük össze a tejet, a tejszínt, a bort és a tojássárgákat, majd tegyük a fazékra, amelyben már forr a víz. Habverővel folyamatosan kevergessük addig, amíg a hozzávalók krémes állagúra be nem sűrűsödnek.
Vegyük le a tálat a vízgőzről, és keverjük hozzá a libamáj pépet. Ekkor sózzuk és borsozzuk is. Tapasztalataim szerint bő kézzel bánhatunk a sóval és a borssal is, de mindenképpen kis adagokban, több lépcsőben ízesítsük, nehogy elsózzuk vagy borsozzuk. Nyugodtan lehet közben kóstolni is, a meleg krémben kicsit már meg is fő a máj, így nem lesz olyan érzésünk, mintha nyersen ennénk.
Ha ezzel megvagyunk, öntsük a masszát szuflé formákba. Nekem ebből a mennyiségből 8 tálkányi lett. A tálkákat tegyük egy mélyebb tepsibe, és öntsünk köréjük annyi vizet, hogy a formák feléig érjen.
Óvatosan toljuk a kb. 140 fokra előmelegített sütőbe, és süssük őket legalább 50, de maximum 60 percig.
Ha elkészültek, vegyük ki a vízfürdőből, és hűtsük le őket, majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt szórjunk a tetejükre kb. 1-1,5 teáskanálnyi (aki édesebben szereti, az tehet rá többet is) barna cukrot, és karamellizáló pisztollyal olvasszuk rá. Akinek nincs, az a sütőben is rá tudja grillezni, de cukor nélkül is isteni.
Aszalt vörösáfonyás kaláccsal vagy brióssal tálaljuk.

Kacsamáj brulée

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Előételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bory mama
Füstölt lazacos-kaviáros falatkák
Füstölt lazacos-kaviáros falatkák

Szeleteld fel a bagettet, locsold meg 1 ek olíva olajjal és süsd meg 160°C-os előmelegített sütőben, körülbelül 10 perc alatt az egyik oldalát majd miután kezd barnulni, fordítsd m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
SPENÓTOS PALACSINTA
SPENÓTOS PALACSINTA

A spenótot megpucoljuk, megmossuk, sós vízben megfőzzük, és botmixerrel pürésítjük. A palacsintatészta hozzávalóit kikeverjük, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat. A fet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: László
Tojáspörkölt
Tojáspörkölt

8 keménytojást 1/4-re vágva tűzálló tálba rakva mártással leöntjük. A mártás: 5 dk zsíban 1/4 fej hagymát pirítunk, kevés petr. zölddel, paprikával és 1 kanál liszttel megszórva 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
CSIRKEMELL SONKA
CSIRKEMELL SONKA

A nyers csirkemellet felkockáztam, aprítóba tettem. Hozzátettem a házi füstölt szalonnát és pépesítettem. Belereszeltem a sajtot, sóztam, borsoztam, tettem bele egy gerezd fokhagym...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk