Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi mázas sonka


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 2 kg főtt sonka,
- 1 ek szegfűszeg,
Máz:
- 10 dkg barna cukor,
- 8 dkg méz,
- másfél ek mustár,
- opcionális szegfűbors,

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
Készítsünk elő egy sütőrácsot, tegyük bele egy tepsibe. Öntsünk a tepsibe egy kevés vizet úgy, hogy ne érje el a rács alját.
A sonkát helyezzük a rácsra. A sonka tetejét vagdossuk be átlósan úgy, hogy négyzetrácsokat kapjunk. Nem kell túl mélyen bevágni, kb. 2 centire. Ha bevagdostuk a sonkát, az így keletkezett négyzetekbe szúrjunk 1-1 szegfűszeget. (Ez el is hagyható.)
Csomagoljuk a sonkát alufóliába, majd toljuk a sütőbe 20 percre.
Közben a mázhoz melegítsük össze a barna cukrot, a mézet, a mustárt és egy nagy csipet szegfűborsot. Kb. 2 percig főzzük forrástól számítva, míg a cukor el nem olvad.
Mikor letelt a 20 perc, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk ki, majd kenjük le a tetejét a máz egy részével. Csomagoljuk vissza a fóliába, majd tegyük vissza további 40 percre (kilónként 20 perc). Az első 20 perc után vegyük ki, kenjük át ismét a mázzal, csomagoljuk be és tegyük vissza.
Ha letelt a 40 perc, vegyük ki a sonkát, kenjük le a maradék mázzal, majd a fólia nélkül toljuk vissza grillfunkción 3-5 percre, míg karamellizálódik a tetején a máz.
Vegyük ki a sütőből, csomagoljuk vissza a fóliába, majd hagyjuk 20 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Karácsonyi mázas sonka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Karácsonyi likőr (Rupáner)-gasztroajándék
Karácsonyi likőr (Rupáner)-gasztroajándék

A tejet és a tejszíneket felforraljuk, majd miközben főzzük, beletördeljük a fehércsokoládét és azt is felolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport, amit habverő segítségével csomómentes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézeskalács 10 perces
Mézeskalács 10 perces

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. 2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anita
HUSVETI TOJAS
HUSVETI TOJAS

Megfozom a tojasokat, es meg melegen az elkeszitett festekbe martogatom.

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Aszaltszilvás diós hókiflik
Aszaltszilvás diós hókiflik

A tejfölt, a zsírt, a cukrot, a csipet sót, a sütőport, a lisztet összedolgozzuk, addig gyúrjuk, míg egy szép sima tésztát kapunk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kis k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk