Családireceptkönyv.hu

Karácsonyi mázas sonka


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 2 kg főtt sonka,
- 1 ek szegfűszeg,
Máz:
- 10 dkg barna cukor,
- 8 dkg méz,
- másfél ek mustár,
- opcionális szegfűbors,

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
Készítsünk elő egy sütőrácsot, tegyük bele egy tepsibe. Öntsünk a tepsibe egy kevés vizet úgy, hogy ne érje el a rács alját.
A sonkát helyezzük a rácsra. A sonka tetejét vagdossuk be átlósan úgy, hogy négyzetrácsokat kapjunk. Nem kell túl mélyen bevágni, kb. 2 centire. Ha bevagdostuk a sonkát, az így keletkezett négyzetekbe szúrjunk 1-1 szegfűszeget. (Ez el is hagyható.)
Csomagoljuk a sonkát alufóliába, majd toljuk a sütőbe 20 percre.
Közben a mázhoz melegítsük össze a barna cukrot, a mézet, a mustárt és egy nagy csipet szegfűborsot. Kb. 2 percig főzzük forrástól számítva, míg a cukor el nem olvad.
Mikor letelt a 20 perc, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk ki, majd kenjük le a tetejét a máz egy részével. Csomagoljuk vissza a fóliába, majd tegyük vissza további 40 percre (kilónként 20 perc). Az első 20 perc után vegyük ki, kenjük át ismét a mázzal, csomagoljuk be és tegyük vissza.
Ha letelt a 40 perc, vegyük ki a sonkát, kenjük le a maradék mázzal, majd a fólia nélkül toljuk vissza grillfunkción 3-5 percre, míg karamellizálódik a tetején a máz.
Vegyük ki a sütőből, csomagoljuk vissza a fóliába, majd hagyjuk 20 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Karácsonyi mázas sonka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Flódni 1.
Flódni 1.

flódni tésztájához a lisztet, tojásokkal, vajjal és a borral, pici sóval összedolgozom, hűtőben pihentetem. Pihentetés után öt részre osztom mindegyiket vékonyan kinyújtom a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bori
Vegán székelykáposzta
Vegán székelykáposzta

ELKÉSZÍTÉS A savanyított káposztát öblítsd át egy kicsit, majd kezd el pirítani az olívaolajon, közepes fokozaton. Szép lassan elfő a leve, és picit megpirulnak a szálak, akkor jó...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Havas zserbókifli
Havas zserbókifli

Összeállítjuk a tésztát, hűtőben 2 órát pihentetjük. Lisztezett deszkán 2-3 mm-re nyújtjuk, kb. 8 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk. Az összekevert töltelékből kávéskanálnyi töltel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Konfitált kacsacomb borban gőzölt körtével
Konfitált kacsacomb borban gőzölt körtével

Kacsacomb konfitálás: A kacsacombot megtisztítjuk, és 6%-os sóoldatban pácoljuk 3 órát. Utána lemossuk és a fűszerekkel bedörzsöljük. A kacsa bőrös öldalát 1 percig forró zsírban...

Elkészítési idő: 500 min
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk