menu

Családireceptkönyv.hu

Pacsni


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 20 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 450 g búzaliszt (BL55),
- 25 g élesztő (friss),
- 2 ek kristálycukor,
- 1 kk só,
- 300 ml 2,8%-os tej,
- 60 g vaj,

Elkészítés:


A lisztet egy tálba tesszük, közepébe kis mélyedést készítünk, beleöntünk 50 ml tejet, teszünk bele 1 csipet cukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt. 10 perc alatt felfuttatjuk, ezután hozzáadjuk a cukrot, sót, a maradék tejet és lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk. Konyharuhával letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük, de közben 2-szer átgyúrjuk (2-3 mozdulat).
Lisztezett deszkára borítjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk (kb. 40 dkg-ok).
Nagyjából 20*20 cm-es négyzetre nyújtjuk, nagylyukú reszelővel a jól behűtött vaj felét ráreszeljük, befedjük a második lappal, erre reszeljük a vaj másik felét majd ezt is befedjük a 3. lappal. Kissé lenyomkodjuk, és 15 percig pihentetjük.
Ha pihent, akkor kissé kinyújtjuk és felvágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, úgy hogy elegendő helyet hagyjunk a széthúzáshoz.
A tepsin 30 percig kelesztjük, majd a hüvelyk és mutató ujjunkkal mintha összecsípnénk, a közepét széthúzzuk őket. Ha ez nem megy, az is jó, ha egyszerűen csak két kezünkbe fogva meghúzzuk a két szélét. Hasonló a kinézete, mint egy babapiskótának. A széthúzás előtti pihentetésre feltétlen szükség van, mert különben visszaugrik vagy kiszakad a tészta.
A széthúztuk őket, akkor a sütőlemezen 40 percig kelni hagyjuk. Egy kis edénybe vizet teszünk a sütő aljára.
Majd egy ecsettel, vízzel megkenjük a pacsnikat és mehet be a 220 C fokos sütőbe és 10 perc alatt megsülnek.

Pacsni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Anya
Csíkos kalács, alias szacharinos kakaós kalács
Csíkos kalács, alias szacharinos kakaós kalács

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kígyórétes
Kígyórétes

A langyos tejben az élesztőt 1 kk cukorral felfuttatjuk. A töltelékhez simára keverjük a hozzávalókat. A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a cukorral, a tojással és a...

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Monamari
Lekváros bukta
Lekváros bukta

Langyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Diós kalács (mazurek)
Diós kalács (mazurek)

A három tojás sárgáját a porcukorral a vajat fokozatosan hozzáadva habosra verjük, a liszttel és a dióval összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, sütőpapírral kibélelt tepsiben elterítjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk