menu

Családireceptkönyv.hu

Pacsni


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- négy és fél bögre fehér finomliszt (55 dkg),
- egy és negyed bögre langyos tej (3 dl),
- negyed bögre kristálycukor + 1 teáskanálnyi,
- 3 dkg élesztő,
- 1 teáskanál só,
- 5+5 dkg vaj,
- 1 tojás,

Elkészítés:


A langyos tejben keverjünk el egy teáskanál kristálycukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt, enyhén keverjük el azt is, és tegyük félre nagyjából tíz percre, hogy az élesztő felfuthasson.
Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet, a sót, a cukrot, és keverjük össze.
A vaj felét vágjuk le, és enyhén olvasszuk meg, míg a másik felét tegyük be a fagyasztóba, hogy jól megdermedjen a reszeléshez.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojást, valamint a vajat, és dagasszunk belőle lágy tésztát. Lágy legyen, de ne ragadjon, akkor jó, ha dagasztás közben elválik az edény falától! Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet!
Osszuk három egyenlő részre, készítsünk belőlük három egyforma gombócot, helyezzük őket egy enyhén lisztezett nyújtódeszkára és takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, húsz percre.
A megkelt tésztagombócainkat egyenként nyújtsuk őket nagyjából egyforma téglalapokká, majd terítsük az elsőt a deszkánkra, reszeljük rá a megdermedt vaj felét.
Terítsünk a vajas lapunkra egy újabb lapot, és reszeljük rá a vaj másik felét, majd takarjuk be az egészet a harmadik téglalapunkkal! Ezután nyújtófával nyújtsuk meg egy picit a tésztát. Nem kell nagyon, csak hengergessük rajta végig egyszer-kétszer, hogy összesimuljanak a lapok
Ezután pizzaszeletelővel vagy éles késsel vágjuk 12 egyenlő téglalapra a tésztát. Ez úgy a legegyszerűbb, ha egyszer hosszára elfelezitek, majd a feleket még egyszer felezitek. Ezután keresztbe pedig három részre vágjátok!
Két tepsit béleljetek ki sütőpapírral, majd a pacsnikat helyezzétek rá a tepsikre hatosával úgy, hogy közben mindegyik pacsni két végét enyhén meghúzzátok, hogy picit megnyúljon a tészta. Csak picit! A pacsnikat kicsit ferdén a legpraktikusabb elhelyezni tepsin, két sorban és hármasával, úgy fognak a legjobban elférni.
A tepsiket takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk őket kelni további fél órát! Eközben, nagyjából 15 perc elteltével húzzuk ismét szét egy kicsit a pacsnikat a két végüknél fogva, hogy elnyerhessék a tökéletes pacsni formájukat!
Sütés előtt kenjük meg a tetejüket vízzel, egy szilikonos ecset segítségével, majd irány a 220 fokra előmelegített sütő, alul-felül sütés programon!

Pacsni

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: józsefné
A jó foszlós kalács tésztája
A jó foszlós kalács tésztája

lső lépésként a vajat olvasztom meg, és kicsit félrerakom hűlni. Majd jöhet az élesztős rész. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar lekváros bukta
lekváros bukta

Írom is és köszönöm! Én 60dkg liszthez így adom a hozzávalókat: ,3 dl tej,6 dkg olvasztott vaj,3 evőkanál cukor,2,5 dkg élesztő,1 tojás,1csipet só,a töltelékhez 25 dkg lekvár ( bar...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hanna
Krumplipogácsa
Krumplipogácsa

A hámozott, kockázott krumplit sós vízben főzöm 10 percig, majd leszűrve, áttörve hagyom kihűlni. A lisztet, krumplit, margarint, tejet, sót, élesztőt összedolgozom, majd a tész...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Brigitta
Egyszerű pizza
Egyszerű pizza

A lisztet az élesztővel összemorzsoljuk, beletesszük a sót, a cukrot és az olajat, majd összedolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy összeálljon a tészta (kb. 2,5 dl). Lisztezett fel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk