- négy és fél bögre fehér finomliszt (55 dkg),
- egy és negyed bögre langyos tej (3 dl),
- negyed bögre kristálycukor + 1 teáskanálnyi,
- 3 dkg élesztő,
- 1 teáskanál só,
- 5+5 dkg vaj,
- 1 tojás,
A langyos tejben keverjünk el egy teáskanál kristálycukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt, enyhén keverjük el azt is, és tegyük félre nagyjából tíz percre, hogy az élesztő felfuthasson.
Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet, a sót, a cukrot, és keverjük össze.
A vaj felét vágjuk le, és enyhén olvasszuk meg, míg a másik felét tegyük be a fagyasztóba, hogy jól megdermedjen a reszeléshez.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojást, valamint a vajat, és dagasszunk belőle lágy tésztát. Lágy legyen, de ne ragadjon, akkor jó, ha dagasztás közben elválik az edény falától! Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet!
Osszuk három egyenlő részre, készítsünk belőlük három egyforma gombócot, helyezzük őket egy enyhén lisztezett nyújtódeszkára és takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, húsz percre.
A megkelt tésztagombócainkat egyenként nyújtsuk őket nagyjából egyforma téglalapokká, majd terítsük az elsőt a deszkánkra, reszeljük rá a megdermedt vaj felét.
Terítsünk a vajas lapunkra egy újabb lapot, és reszeljük rá a vaj másik felét, majd takarjuk be az egészet a harmadik téglalapunkkal! Ezután nyújtófával nyújtsuk meg egy picit a tésztát. Nem kell nagyon, csak hengergessük rajta végig egyszer-kétszer, hogy összesimuljanak a lapok
Ezután pizzaszeletelővel vagy éles késsel vágjuk 12 egyenlő téglalapra a tésztát. Ez úgy a legegyszerűbb, ha egyszer hosszára elfelezitek, majd a feleket még egyszer felezitek. Ezután keresztbe pedig három részre vágjátok!
Két tepsit béleljetek ki sütőpapírral, majd a pacsnikat helyezzétek rá a tepsikre hatosával úgy, hogy közben mindegyik pacsni két végét enyhén meghúzzátok, hogy picit megnyúljon a tészta. Csak picit! A pacsnikat kicsit ferdén a legpraktikusabb elhelyezni tepsin, két sorban és hármasával, úgy fognak a legjobban elférni.
A tepsiket takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk őket kelni további fél órát! Eközben, nagyjából 15 perc elteltével húzzuk ismét szét egy kicsit a pacsnikat a két végüknél fogva, hogy elnyerhessék a tökéletes pacsni formájukat!
Sütés előtt kenjük meg a tetejüket vízzel, egy szilikonos ecset segítségével, majd irány a 220 fokra előmelegített sütő, alul-felül sütés programon!
Míg az élesztőt felfuttatjuk,a hozzávalókat összedolgozzuk. Az élesztős tejet hozzáöntjük,majd lassanként a langyos tejet is. Egy sima felületű,közepesen lágy,nem ragacsos tésztát...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűKalácstésztát dagasztunk. Mikor duplájára kelt 20 felé osztani kisodorni kb. 30 cm hosszúra aztán ketté hajtani és 3-mat csavarunk rajta. Tepsire rakjuk megkenni tojással és 30 per...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóiból megdagasztom a kalács tésztát, majd 30 percig kelesztem. 6 részre osztom, 3-3 db-ot külön-külön kinyújtom, majd a krémmel megkenem és feltekerem. A 3 rudat...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit megfelezzük az egyikből sima tésztát gyúrunk a másikhoz hozzáadjuk még a kakaópor és a reszelt narancs héját. 3-3 részre osztjuk őket és kinyújtjuk téglalap al...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű