menu

Családireceptkönyv.hu

Sajtos-burgonyás pogácsa


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 30 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 45 dkg finomliszt átszitálva,
- 1 dl langyos tej,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 csipet kristálycukor,
- 3 db burgonya megfőzve, áttörve (ez kb. 30 dkg),
- 1 tojássárgája,
- 20 dkg szobahőrmérsékletű vaj,
- 2 enyhén púpos tk só,
A tetejére:
- 1 tojásfehérje egy kissé felverve,
- kb. 15 dkg reszelt trappista sajt,

Elkészítés:


A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt - ez kb. 10 perc.
A lisztben elkeverjük a sót, belekeverjük a főtt/áttört burgonyát is, majd elmorzsoljuk benne a vajat/margarint és a tojássárgáját is. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is és összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát. (Ha nagyon lágy és ragacsos lesz, adjunk még hozzá folyamatosan egy kis lisztet, de azért a végén enyhén ragadjon a tészta - ne nagyon, csak tényleg egy picit! De ha nem érezzük elég lágynak a tésztát, akkor pedig dagasszunk még bele 1-2 dkg vajat.) Letakarva kb. 1 órán át kelesztjük. Ha közben nincs időnk rá, kelhet akár 2 órát is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen/gyúrótáblán téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 1,5 cm vastagra), ezután kettéhajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk a 2/3-ig, erre rá a felső 1/3 részt, így 6 réteget kapunk (lásd az alábbi fotón).
Ezután pihentetés nélkül kinyújtjuk a tésztát kb. 2-2,5 cm vastagságúra, a tetejét berácsozzuk egy éles késsel és kb. 5 cm-es átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapíros vagy enyhén kivajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben még kelni fognak - és 5-10 percet kelesztjük.
Majd a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütjük.

Sajtos-burgonyás pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

Hozzávalókból kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva egy fél órát kelesztjük! Lisztezett táblán nyújtjuk és szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, megkenjük kókuszzsírral...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ropi házilag
Ropi házilag

A lisztet elmorzsolom a szoba hőmérsékletű vajjal, majd hozzá adom a túrót, a tejfölt, a sót, a sütőport és alaposan kidolgozom a tésztát. Meglisztezett gyúródeszkán, kb. 0,5 cm...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Réteges túrós pogácsa
Réteges túrós pogácsa

Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, majd a megkelt élesztővel, a maradék tejjel és az olajjal sima tésztát dagasztunk. A tészt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Márti
Mákos szezámmagos sós rúd
Mákos szezámmagos sós rúd

A tojássárgával kikeverem az összes hozzávalót, A tésztát téglalapra kinyújtom kb. 1 cm-re, megkenem a kissé felvert fehérjével, megszórom szezámaggal, s kicsit rá is nyomkodom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk