- 45 dkg finomliszt átszitálva,
- 1 dl langyos tej,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 csipet kristálycukor,
- 3 db burgonya megfőzve, áttörve (ez kb. 30 dkg),
- 1 tojássárgája,
- 20 dkg szobahőrmérsékletű vaj,
- 2 enyhén púpos tk só,
A tetejére:
- 1 tojásfehérje egy kissé felverve,
- kb. 15 dkg reszelt trappista sajt,
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt - ez kb. 10 perc.
A lisztben elkeverjük a sót, belekeverjük a főtt/áttört burgonyát is, majd elmorzsoljuk benne a vajat/margarint és a tojássárgáját is. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is és összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát. (Ha nagyon lágy és ragacsos lesz, adjunk még hozzá folyamatosan egy kis lisztet, de azért a végén enyhén ragadjon a tészta - ne nagyon, csak tényleg egy picit! De ha nem érezzük elég lágynak a tésztát, akkor pedig dagasszunk még bele 1-2 dkg vajat.) Letakarva kb. 1 órán át kelesztjük. Ha közben nincs időnk rá, kelhet akár 2 órát is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen/gyúrótáblán téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 1,5 cm vastagra), ezután kettéhajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk a 2/3-ig, erre rá a felső 1/3 részt, így 6 réteget kapunk (lásd az alábbi fotón).
Ezután pihentetés nélkül kinyújtjuk a tésztát kb. 2-2,5 cm vastagságúra, a tetejét berácsozzuk egy éles késsel és kb. 5 cm-es átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapíros vagy enyhén kivajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben még kelni fognak - és 5-10 percet kelesztjük.
Majd a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütjük.
Az 5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl cukros, langyos tejben. Amíg az élesztő felfut a lisztet kimérjük egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a már felfutott élesztőt és az 1 dl olaja...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. 2. Daráld finomra a napraforgómagot és a chia magot. 3. Majd add hozzá a többi hozzávalót és gyúrd össze alaposan. 4. Formálj nedves kézzel g...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tésztát a kenyérsütőgéppel állítottam össze. Egyszerűen mindent az üstbe mértem, majd a 20 perces dagasztás programmal bedagasztottam. Kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszthez hozzáadom a sajt 1/3 részét, a vajjal összedolgozom. Belekeverem a sót, majd a felvert tojással és tejjel összegyúrom. Folpack-ba csomagolva 1-2 órán át a hütőben hagyom...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű