menu

Családireceptkönyv.hu

Sajtos-burgonyás pogácsa


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 30 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 45 dkg finomliszt átszitálva,
- 1 dl langyos tej,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 csipet kristálycukor,
- 3 db burgonya megfőzve, áttörve (ez kb. 30 dkg),
- 1 tojássárgája,
- 20 dkg szobahőrmérsékletű vaj,
- 2 enyhén púpos tk só,
A tetejére:
- 1 tojásfehérje egy kissé felverve,
- kb. 15 dkg reszelt trappista sajt,

Elkészítés:


A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt - ez kb. 10 perc.
A lisztben elkeverjük a sót, belekeverjük a főtt/áttört burgonyát is, majd elmorzsoljuk benne a vajat/margarint és a tojássárgáját is. Végül hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is és összegyúrjuk, dagasztjuk a tésztát. (Ha nagyon lágy és ragacsos lesz, adjunk még hozzá folyamatosan egy kis lisztet, de azért a végén enyhén ragadjon a tészta - ne nagyon, csak tényleg egy picit! De ha nem érezzük elég lágynak a tésztát, akkor pedig dagasszunk még bele 1-2 dkg vajat.) Letakarva kb. 1 órán át kelesztjük. Ha közben nincs időnk rá, kelhet akár 2 órát is.
A megkelt tésztát lisztezett felületen/gyúrótáblán téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 1,5 cm vastagra), ezután kettéhajtjuk, majd az alsó részét felhajtjuk a 2/3-ig, erre rá a felső 1/3 részt, így 6 réteget kapunk (lásd az alábbi fotón).
Ezután pihentetés nélkül kinyújtjuk a tésztát kb. 2-2,5 cm vastagságúra, a tetejét berácsozzuk egy éles késsel és kb. 5 cm-es átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapíros vagy enyhén kivajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben még kelni fognak - és 5-10 percet kelesztjük.
Majd a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütjük.

Sajtos-burgonyás pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Háromszéki pogácsa(jó)
Háromszéki pogácsa(jó)

A száraz hozzávalókat egybe öntöm, majd egy tálba átszitálom, hozzáadom a vajat, az aludttejet, és szép sima tésztát gyúrok. Ha igényli, mert túl ragadós a tészta, akkor kanalankén...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sajtostallér
Sajtostallér

A fentieket összegyúrjuk,kis gombócokat formázunk. Az ostya sütőben kisütjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gyöngyi pogácsája
Gyöngyi pogácsája

1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kívánt vastagságúra nyújtjuk. 2. Tetejét bevagdaljuk, tojással megkenjük, és jöhet rá a sajt, kömény-, szezám-, illetve lenmag. 3. Pici s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Sajtos stangli
Sajtos stangli

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben. A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a fele reszelt sajtot, a tejfölt, sót, végül a felf...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk