Családireceptkönyv.hu

Sós karamellás sajttorta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 20 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Sós karamell:
- 20 dkg cukor,
- 15 dkg tejszín,
- 3,3 dkg sós vaj,
- + só, ízlés szerint,
Tészta:
- 12 dkg édes keksz,
- 7 dkg olvasztott vaj,
Krémhez:
- 25 dkg krémsajt,
- 2 db tojás,
- 2 dl tejföl,
- 2,5 dl tejszín,
- 4,5 dkg étkezési keményítő,
- 1/2 rúd kikapart vanília,
- 10 dkg cukor,

Elkészítés:


Sós karamell elkészítése:
A sós karamellhez a cukrot egy lábasba tesszük. Célszerű olyan lábast választani, aminek az alja világos színű, hogy lássuk a cukor olvadásának színárnyalatait. Közepes lángon elkezdjük a cukrot olvasztani, amit nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Amikor nagyobb darabok vannak benne, akkor keverjük meg. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen nagyon barna, mert akkor már megégett a cukor.
Ha teljesen felolvadt a cukor és elérte a megfelelő színt, beleöntjük a tejszínt. Ekkor megfog keményedni, amitől nem kell megijedni. Folyamatos kevergetés mellett újra felolvasztjuk. Addig főzzük, amíg fel nem olvad tökéletesen a cukor és be nem sűrűsödik a karamell, ezután tesszük bele a sós vajat, amivel szintén elkeverjük. Majd egy kis tálba félretesszük pihenni.
A sajttortához 16 cm-es tortakarikát használunk.
A torta aljához a kekszet morzsára töröm és a felolvasztott vajjal összekeverem.Sütőpapírral bélelt kapcsos formába teszem és 10 percig előmelegített sütöben elősütöm.
Közben összekeverjük a sajttorta krémjéhez az összes hozzávalót és az elősütött keksz alapra öntjük. A formát becsomagoljuk alufóliába, tepsibe tesszük és kb. ujjnyi magasan felöntjük vízzel. Így sütjük tovább, amíg a teteje meg nem barnul, de a közepe még remeg a tortának.
Hagyjuk kihűlni és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A sós karamellel nyakonöntve tálaljuk.


Sós karamellás sajttorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dorottya
Diócska (mandulamag)
Diócska (mandulamag)

1. Ledaráljuk a 15 dkg dióbelet a 10 dkg cukorral. Én kávédarálón szoktam fele cukor, fele dióbél hozzáadásával, így nem ragad össze. 2. Hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport és a szo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Diós kosárkák
Diós kosárkák

Az omlós tészta elkészítésével kezdjük. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a kockára vágott jeges vajat, és homogén masszává gyúrjuk. (A...

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Lintyő
Kekszes, réteges sütemény
Kekszes, réteges sütemény

A dióba belekeverjük a lisztet és a sütőport. A fehérjéket a cukrral kemény habbá felverjük, majd beleszórjuk a diós keveréket és lazán, óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk, vig...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Karácsonyi szelet
Karácsonyi szelet

Elkészítés folyamata: A tésztát még a sütést megelőző nap kell összegyúrni! Olvasszuk fel a margarint és a mézet. Keverjük el a lisztben a mézeskalács fűszert, majd adjuk hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk