menu

Családireceptkönyv.hu

Sós karamellás sajttorta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 20 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Sós karamell:
- 20 dkg cukor,
- 15 dkg tejszín,
- 3,3 dkg sós vaj,
- + só, ízlés szerint,
Tészta:
- 12 dkg édes keksz,
- 7 dkg olvasztott vaj,
Krémhez:
- 25 dkg krémsajt,
- 2 db tojás,
- 2 dl tejföl,
- 2,5 dl tejszín,
- 4,5 dkg étkezési keményítő,
- 1/2 rúd kikapart vanília,
- 10 dkg cukor,

Elkészítés:


Sós karamell elkészítése:
A sós karamellhez a cukrot egy lábasba tesszük. Célszerű olyan lábast választani, aminek az alja világos színű, hogy lássuk a cukor olvadásának színárnyalatait. Közepes lángon elkezdjük a cukrot olvasztani, amit nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Amikor nagyobb darabok vannak benne, akkor keverjük meg. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen nagyon barna, mert akkor már megégett a cukor.
Ha teljesen felolvadt a cukor és elérte a megfelelő színt, beleöntjük a tejszínt. Ekkor megfog keményedni, amitől nem kell megijedni. Folyamatos kevergetés mellett újra felolvasztjuk. Addig főzzük, amíg fel nem olvad tökéletesen a cukor és be nem sűrűsödik a karamell, ezután tesszük bele a sós vajat, amivel szintén elkeverjük. Majd egy kis tálba félretesszük pihenni.
A sajttortához 16 cm-es tortakarikát használunk.
A torta aljához a kekszet morzsára töröm és a felolvasztott vajjal összekeverem.Sütőpapírral bélelt kapcsos formába teszem és 10 percig előmelegített sütöben elősütöm.
Közben összekeverjük a sajttorta krémjéhez az összes hozzávalót és az elősütött keksz alapra öntjük. A formát becsomagoljuk alufóliába, tepsibe tesszük és kb. ujjnyi magasan felöntjük vízzel. Így sütjük tovább, amíg a teteje meg nem barnul, de a közepe még remeg a tortának.
Hagyjuk kihűlni és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A sós karamellel nyakonöntve tálaljuk.


Sós karamellás sajttorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar gyümölcshab idénygyümölcsökkel
gyümölcshab idénygyümölcsökkel

Nyers változat: Az alapanyagokat egy mélyebb edénybe teszem és jó kemény habbá verem. Tálkákban, vagy pohárban, néhány szem gyümölccsel díszítve tálalom. Ebben az esetben nem tár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Kinder bueno tekercs
Kinder bueno tekercs

A pudingot a zacskón található leírás szerint megfőzzük, majd a lábost hideg vízbe állítva lehűtjük (kevergessük, hogy ne hártyásodjon a teteje). Ha a puding kihűlt, csomómentes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Barackos - Habos őszibaracklepény
Barackos - Habos őszibaracklepény

1. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. 2. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. 3. A lisztet elkeverjük a sütőporr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Kókuszkocka mézes piskótából
Kókuszkocka mézes piskótából

Az egész tojásokat tálba ütöttem,magas fokozaton géppel kifehéredésig (sokszorosára nő a térfogata)kevertem.Cukrot kanalanként beleadagoltam, csipet sót,mézet pedig lassan belecsor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk