Családireceptkönyv.hu

Sütőtökös szilvaleves túró gombóccal


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 6
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg szilva,
- 50 dkg sütőtök,
- 2 db fahéj rúd,
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 1 db vaníliabab,
- 1 csipetnyi só,
- 2 dl tejszín,
- fél citrom leve,
- 15 dkg cukor,
- 3 evőkanál étkezési keményítő,
Túró gombócok:
- 50 dkg túró,
- 4 db tojás,
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál búzadara,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 csipetnyi só,

Elkészítés:


Magozzuk ki a szilvákat, majd vágjuk kis darabokra. Tegyük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a meghámozott és felaprított sütőtököt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy duplán ellepje, és tegyük fel főni. Ízesítsük cukorral, sóval és citromlével, fűszerezzük egész fahéjdarabokkal, szegfűszeggel és hosszában kétfelé vágott vaníliababbal. Főzzük körülbelül negyed órán keresztül, majd sűrítsük be hideg vízzel elkevert keményítővel. Öntsük hozzá a tejszínt, forraljunk rajta még egyet, majd szedjük ki a levesből a fahéj és vanília darabokat. Kézi mixerrel pürésítsük, utána finomlyukú szitán passzírozzuk át.
Tálaljuk üvegtálakba vagy leveses csészékbe. Hidegben melegen, melegben hidegen tálaljuk.
Izgalmasabb ízű lehet a levesünk, ha csipetnyi őrölt gyömbért és szerecsendiót főzünk bele.

Finomlyukú szitán törjük át a túrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a búzadarát és keverjük bele óvatosan a felvert tojásfehérjét. Ha alaposan összedolgoztuk, pár órára tegyük a hűtőbe.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra, majd tálaljuk a szilvaleveshez.

Sütőtökös szilvaleves túró gombóccal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tímea
Bakonyi tarhonyaleves
Bakonyi tarhonyaleves

Nagy lábasban, az olajon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát, és kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni nem kezd. A tűzről levéve pirospaprikával, kö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andi
Extrafinom karfiolkrémleves
Extrafinom karfiolkrémleves

Távolítsd el a karfiol leveleit, a szár kemény héját, majd mosd meg és szeleted egyforma darabokra. Néhány szebb, kisebb darabot tegyél félre vízben, erre a majd a díszítéshez lesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Fokhagyma krémleves 2
Fokhagyma krémleves 2

A vöröshagymát finomra vágom, majd a vajon puhára párolom. Óvatosan, nem pirítani akarom, csak párolni. Ezalatt megpucolom a fokhagymát, majd apróra vágom és a megpuhult vöröshagym...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Medvehagymaleves Nicki konyhájából
Medvehagymaleves Nicki konyhájából

A burgonyát és a zellert (kb akkora darab, mint a burgonya) megtisztítjuk, kockára vágjuk. A medvehagymát megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. Egy kisebb fazékban a fele medvehagy...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk