Hozzávalók/12 adag
Piskóta:
- 7 db tojás
- 7 evőkanál finomliszt
- 7 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
Csokoládéhab:
- 2 db tojássárgája
- 1 db tojás (egész)
- 1 ek cukor
- 1 ek víz
- 8 dkg étcsokoládé
- 1.5 dl növényi habtejszín (cukrászhab)
Vaníliás főzött krém:
- 4 db tojássárgája
- 2.5 dl tej
- 1 db vanília
- 1 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 2 dl növényi habtejszín (cukrászhab)
- 2 púpozott ek finomliszt
Trüffelkrém:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dl főzőtejszín
- 1.5 dl növényi habtejszín (cukrászhab)
Ganache:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dl főzőtejszín
Karamell:
- 10 dkg cukor
- 0.5 dl víz
- 4 dkg vaj
Díszítés:
- 10 dkg török mogyoró (házilag pirított, egész)
- 10 dkg török mogyoró (házilag pirított, tört)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk.
Elektromos habverővel a fehérjét habbá verjük, amikor már kezd szépen felverődni, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot.
A habverő legalacsonyabb fokozatán, óvatosan, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a sütőporral elkevert lisztet úgy, hogy egy tojássárgája után egy kanál lisztet keverünk hozzá.
Kivajazott, kilisztezett tortaformában hőlégkeverésen, 180 fokon sütjük kb. fél órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
Csokoládéhab:
Az egész tojást és a két tojássárgáját elektromos habverővel elkeverjük kb. 1 percig, ez nem lesz nagyon habos, a homogén állag elérése a fő cél.
Egy evőkanál cukrot egy evőkanál vízzel sűrűre főzünk 5 percen keresztül, amíg sűrű szirup lesz. Majd gyorsan, a tojásmasszához keverjük habverővel.
Az étcsokoládét olvasszuk meg vízgőz felett. (Én mikróban szoktam, de nem minden mikró alkalmas rá, ezért nem ajánlom.)
Verjük habbá a hideg cukrászhabot (hulala, cukrozott tejszín, bármi jó a többi krémhez is, csak legyen édesített! ha biztosra szeretnénk menni, lehet egy csomag habfixálót adni hozzájuk, én nem szoktam), és keverjük össze a tojásos masszával és az olvasztott csokoládéval.
Készen is van az egyik réteg krém! Tegyük félre a hűtőbe.
Vaníliás főzött krém:
Keverjük el a tojások sárgáját a tejjel, cukorral, vaníliás cukorral, 2 evőkanál liszttel. Tehetünk bele egész vaníliarudat is, amit a végén kiveszünk. Főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, elektromos habverővel keverjük hozzá a vajat. Tegyük hűtőbe.
Verjük habbá a hideg cukrászhabot, és alacsony fokozaton keverjük össze a főzött krémmel.
Ez a krém is elkészült! Tegyük hűtőbe.
Trüffelkrém:
A trüffelkrémhez gőz felett olvasszuk meg a csokoládét, keverjük el a kéz meleg tejszínnel, majd hagyjuk hűlni.
Verjük habbá a cukrászhabot, és keverjük el a csokoládés masszával.
Tegyük hűtőbe.
Ganache:
Olvasszuk meg gőz felett a csokoládét, majd adjuk hozzá a kéz meleg tejszínt, keverjük el alaposan.
Karamell:
Karamellizáljuk a cukrot, majd adjuk hozzá a vizet, és főzzük sűrűre kb. 5-10 perc alatt.
Ez után hagyjuk hűlni 10 percet, és keverjük el benne a vajat.
A torta összeállítása és díszítése
A piskótát vágjuk el 3 felé.
Az alsó piskótára vigyük fel a csokoládéhab réteget.
Tegyük a rétegre a következő piskótaszeletet, és kenjük rá a vaníliás krémet.
Jöhet az utolsó piskótaréteg. Ezután a trüffelkrémmel vonjuk be az egész tortát.
A torta szélét díszítsük pirított, tört mogyoróval.
Ezután a karamellt töltsük uzsonnás zacskóba, és a zacskó sarkára vágjunk 1 centis lyukat. Ebből nyomjuk ki a karamellt a torta felső részének szélére, körbe, cikk-cakk mintában, ami emiatt szép lassan, fordított u alakban folyik le a torta oldalán.
A ganache-t a torta közepére kör alakban vigyük fel, ezzel idézve a toffifee külsejét. Végül egész pirított mogyoróval szórjuk meg a ganache-t.
A torta elkészült. Legalább egy órára tegyük hűtőbe, mielőtt felvágjuk.
A mazsolát vízbe, rumba vagy víz és rum keverékébe áztatjuk pár órára, majd felhasználás előtt leszűrjük. Piskóták: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasz...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük. 2 cipót formálunk, kinyújtjuk, az egyiket egy közepes tepsi aljába fektetjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd rátesszük a tölteléket...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krémhez a pudingport kikeverjük 1 dl tejjel, közben a maradék 7 dl-t forralni kezdjük. Hozzáöntjük a pudingos keveréket, a cukrot is hozzákeverjük, közepes lángon kevergetve besű...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KözepesA kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a szobahõmérsékletű vajjal. A meggybefõtt rumaromával ízesített levébõl annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Ned...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: Könnyű