10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojás
25 dkg finomliszt
csipetnyi só
1 vaníliás pudingpor
3 dl tej
friss gyümölcs a tetejére
színtelen tortazselé
esetleg csoki a díszítéshez
Első lépésben elkészítjük a linzerkosárkákat. Ehhez kis, különálló kosárkaformákra van szükség, de ha ilyenünk nincs, akkor használhatunk muffin sütőformát is, abban is tökéletes kosárkákat tudunk készíteni, annyi lesz csak a különbség, hogy az oldaluk nem lesz barázdált. A linzertészta készítésénél arra érdemes figyelni, hogy ne gyúrjuk túl sokáig a tésztát: gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a hozzávalókat, és ha összeállt, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 1 órára. A formákat nem kell kivajazni, szépen ki fognak jönni a kosárkák a formából anélkül is. Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy miután kibéleltük a tésztával a kosárkaformát, szurkáljuk meg az alját villával vagy tegyünk bele valamilyen súlyt (sütőpapírra szárazbabot, vagy akár egy másik kosárkaformát), hogy sütés közben ne emelkedjen meg az alja, ne púposodjon fel. (Ez a vakon sütés.)
A kosárkák szélét belemárthatjuk olvasztott csokiba, úgy dekoratívabb. Ha rátettük a gyümölcsöt, készítsük el a tortazselét és óvatosan csorgassuk a kosárkákra, hogy a helyén tartsa a gyümit.
A pudingot csomómentesre keverem kevés tejjel, hozzáadom a cukrot és a többi tejet, majd kevergetve felfőzöm sűrűsödésig. Hagyom langyosra hűlni. A liszteket, sót és a sütőport öss...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt kevés cukorral és tejjel felfuttatjuk, utána a liszttel, sóval, tojással rétestészta állagúra gyúrjuk. 2. Fél óra kelesztés után kinyújtjuk, rákenjük a tölteléke...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA magokat durvára őröljük. A cukrozott narancshéjat apró darabokra vágjuk. Egy lábasban a vajat, a tejszínt és a cukrot (folyamatosan keverve) összeforraljuk, majd lehúzzuk a tűz...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű