A piskótához
10 db tojás
200 g kristálycukor
200 g búzaliszt
1.5 db sütőpor
A puncs masszához
200 ml narancslé
100 ml víz
150 g kristálycukor
25 ml rum vagy rumaroma
2 evőkanál kakaópor
A bevonáshoz
1 kg fondán
2 csepp ételfesték - piros
Az első lépés, hogy készítünk 3 piskótalapot, ami úgy néz ki, hogy 2 db 3 tojásos, és 1 db 4 tojásos piskótalap. A 3 tojásos elkészítése: 3 tojás, fél cs sütőpor, 3 ek. víz, 6 ek. cukor és 6 ek. liszt. Összekeverem őket ebben a sorrendben és hozzáadom a felvert tojásfehérjét. A 4 tojásosnál ugyanez a recept (ahány tojás, annyi kanál víz és 2x annyi cukor és liszt)
Míg sülnek elkészíthetjük a szirupot. A narancsléhez adjuk a vizet, és a cukrot, majd sziruppá főzzük. Hagyjuk kihűlni. A 2 db 3 tojásos piskóta lesz a teteje, és az alja. Ezek még nem kellenek. A 4 tojásos piskótát meglocsoljuk a rummal, megszórjuk a kakaóporral, egy tálba tesszük, és annyi szirupot adunk hozzá, hogy jól össze lehessen gyúrni a masszát. Nem kell az összes szirup, ne áztassuk el! Ezt a masszát az egyik piskótalapra tesszük, erre helyezzük a másik piskótalapot, és betesszük a hűtőbe. Van, aki tesz rá súlyt, hogy tömörödjön. Baracklekvárral vékonyan meg lehet kenni a piskótalapok töltelékkel érintkező felét a tökéletes tapadás végett. Én nem tettem mivel a kezemmel kissé lenyomkodtam a masszát, nekem ez így elég volt. Hagyjuk pát órát a hűtőben, vagy akár egész éjjel. A fondánt (ez nem a nyújtható tortára való) megmelegítjük, színezzük majd villa, és kanál segítségével minden oldalról rácsorgatjuk, rácsra tesszük, és hagyjuk amíg megszárad a máz.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben 1-2 óráig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a korongokat, majd s...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük. A vajat elmorzsoljuk a sóval elk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűaz élesztőt kevés tejben felfuttatjuk -a zsirt + margarint elmorzsoljuk a lisztben -bele a felfuttatott élesztő + a tejfölt + csipet só -jól összedolgozzuk -kinyújtjuk jó vékon...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KözepesAz áttört túrót a többi hozzávalóval összekeverjük, majd a masszát a hűtőbe tesszük kb. 1 órára, hogy picit szilárdabb állagú tésztát kapjunk. A masszából vizes kézzel golyókat fo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű