menu

Családireceptkönyv.hu

Mi micsoda tortadíszítés


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


K2
cmc

Elkészítés:


Mi micsoda???? K2, CMC, tragant, glazúr...
Többen is kértétek, hogy írjak pár szót a "tortanyelven" említett "kódokról"... :D ez jó... :) de tényleg igazatok van, hiszen mint a K2 is, betűből és számból áll... Na, igyekszem a lényegre hagyatkozni, mert még a végén a globális felmelegedésnél kötök ki... :D

K2: marcipánhelyettesítő massza, műmarcipán. Ízre nagyon hasonlít a marcipánhoz, azonban sose látott mandulát, csak mandulaaromát. Unidec néven is ismert -ha jól tudom csak annyi a különbség, hogy más cég gyártja... egyébként a csomagolás és a címke is teljesen ugyanaz csak a név nem...- K2-ből egy fajta állagú, míg Unidecből 2féle -egy lágyabb és egy keményebb létezik-. Én a szegedi cukrásznagykerben szoktam a K2-t venni 960Ft/kg áron. Unidecet pedig az M-Gél Kft.-től rendeltem (futárszolgálattal házhoz szállítják), ha jól látom 750Ft/kg.
Előnyei: Hófehér színű!!!!, könnyebben színezhető, lágyabb az állaga mint a marcipáné, így könnyebb vele dolgozni, nyújtani...
Hátránya: az állagából adódóan nehéz figurákat készíteni belőle! Általában CMC port szoktam hozzáadni, ha mégis ebből akarom figurát készíteni... de ehhez a marcipán és a tragant a legjobb!!!
Használata: Keményítőn, vagy átszitált porcukron nyújtsuk.

CMC: nedvességmegkötő anyag, fagylaltok készítésénél szokták használni. Figurák készítésénél szoktam a K2-höz adagolni. 2kg-os kiszerelésben lehet kapni a szegedi nagykerben 3600Ft környékén... Ez a mennyiség azonban -ha csak figurákhoz használjuk- örök élet meg egy nap... én kb. 200-300gr-ot kaphattam tavaly októberben és még mindig van belőle... de ez tényleg azon múlik, ki milyen tortákat készít... M-Gélnél is beszerezhető, itt 2900ft/2kg.
Előnyei: Szilárdabb állagú lesz tőle a K2 és hamar "kiszárad".
Használata: Egyszerűen csak gyúrjuk bele a K2-be.

Tragant: Figurák készítéséhez kiváló! Hajszálvékonyra elvékonyítható jól formázható anyag! Nagyon hamar száradó, porcelán keménységűre köt. Használatakor mindig csak annyit vegyünk elő belőle amennyit tényleg használunk is... a többit csomagoljuk be, vagy fedjük le... különben kiszárad!!! Tragant port is lehet cukrásznagykerben kapni, vagy rendelni... régen vettem, de ha jól emlékszem ez nem volt egy olcsóság... 200gr 4000-4500Ft. Talán az egyetlen hátránya, hogy a tragant masszát nem lehet készen kapni... ezt bizony nekünk kell otthon összeállítani. Söregi receptjét szoktam használni.

Hozzávalók:
500gr cukorliszt
15gr Tragant por
15ml glukóz szörp
60ml víz

A cukor felét a Tragant porral és a kb. 40C-ra melegített glukóz/víz oldattal elkeverjük. Légmentesen letakarva 30percet állni hagyjuk majd a maradék cukrot hozzágyúrjuk. Légmentesen becsomagolva 24órát pihentetjük, és alaposasn átgyúrva annyi cukrot adunk hozzá, hogy ne ragadjon a kézhez. Hosszabb tárolás esetén ajánlott hűtőben tartani és használat előtt szobahőmérsékletűre melegíteni. Növényi zsírral vékonyan lekent, vagy keményítővel meghintett felületen nyújtsuk, színezésre tömény festéket használjunk!

Cukorliszt: Na erről aztán sokmindent hallottam már... az igazságot nem tudom... egyesek szerint csak finomra szitált porcukor... mások szerint keményítővel turbózott porcukor. Én "osztozós vásárlásból" szereztem be (mivel ezt is nagy tételben 20kg? árulják), uh. sajnos összetevőket nem tudok nézni... Árban ez nem volt drága.

Meringue por: azaz tojásfehérje por. 454gr 3000Ft

Glazúr:
(képek: cakecentral.com és vinism-sugarart.blogspot.com )
Royal icing, illetve mézeskalács íróka-ként is szokták hívni. Hófehér, gyorsan száradó anyag, melyből virágot, levelet, figurát, csipkét, stb. készíthetünk. Száradás után fénytől védve, száraz helyen tároljuk a kész díszeket. Színezésre lehetőleg paszta állagú vagy tömény festékoldatot használjunk! Kerüljük az erős színeket!
Elkészítése:
1. Meringue porral:

500 gr cukorliszt
30 gr meringue por
8 cl langyos víz
5 ml ecet

2. Tojás fehérjével:

500 - 600 gr cukorliszt
3 tojás fehérje
5 ml ecet, vagy kevés citromsav

A cukor felét a többi anyaggal elkeverjük, majd a maradék cukrot hozzáadva, habosra keverjük.

Puhább állaghoz több vizet, keményebbhez plusz cukrot adhatunk. Gyorsan szárad, ezért használat közben, nedves ruhával takarjuk le! Az információkat Söregi oldaláról szereztem.
Hátránya: nagyon könnyen törik!!

Lakk: fényes, folyós állagú anyag. Spray formában is árulják. Söreginél 400ml 5300Ft. Én nem a sprayt vettem, mondván van nekem airbrushom, majd azzal kifújom... hát nem sikerült... így ecsettel kentem az (Audi) tortára.

Airbrush:
Festékszóró rendszer. Én Pap Lacitól vásároltam. Csak ajánlani tudom... segítőkész, kedves és nem érzed, hogy csak a pénzt akarja legombolni... vásárlás után is ugyanolyan segítőkész! Nekem az Alder AD 340-es pisztolyom van. Külön festékek kellenek hozzá (lehet kísérletezni, de nem ajánlom senkinek én még mindig szenvedek egy lüszter por festékes próbálkozásom miatt..) Söreginél lehet ezt is beszerezni 266ml/1300Ft
Előnyei: Egészségesebb és gazdaságosabb, mivel kevesebb ételfestéket használunk. Időt spórolunk. Életh alkotásokat tudunk festeni!!!!
Hátránya: Meg kell tanulni használni! Ügyelnünk kell a tisztántartására!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
204. Krémes roló
204. Krémes roló

Vaj,liszt,só ,hozzá tejföl. 1 óra pihi,hütő. 1 cm vastag, 2 cm széles ,10-15 cm hosszú csíkokra vágni. Feltekerni.Tojással lekenni. . 180 fok 15 perc Melegen leszedni a csőről....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Alexandra
Zebratorta
Zebratorta

A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral jó habosra keverjük. Kanalanként hozzáadagoljuk a vizet és az olajat, közben keverjük. A sütőporral elkevert lisztet is belekeverjü...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anna
Hólabda
Hólabda

A 8 tojássárgáját, a vízzel és a cukorral habosra keverjük, ezután hozzátesszük a lisztet a sütőporral. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojásos masszához....

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Házi ischler
Házi ischler

A fentieket összegyúrni és 1 órára hűtőbe tenni, utána vékonyra nyújtani és formával kiszúrni, majd vajazott tepsiben halványra sütni, nem kiszárítani, 150 fokon. Lekvárral összera...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk