Hozzávalók (kisebb adag): 2 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 3 tojás sárgája, 5 evőkanál cukor, 1 erős teáskanál étkezési keményítő, 1 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.
Hozzávalók (nagyobb adag): 2,5 dl tej, 1 vaníliarúd magjai és hüvelye, 4 tojás sárgája, 6 evőkanál cukor, 2 teáskanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, valamint további 2 dl tejszín félkemény habbá verve a fagyasztás előtt.
A vaníliafagyi nagyon egyszerű. Alap főzött fagyi, minden fagyik anyja, többféle fagylalt alapja. :)) Bár még nem indult be a "házi fagyigyáram" :)), ez az alap már kétszer készült az elmúlt időszakban. Először a Kifőztük magazin 3. számához, amibe fagyis-tejes epres italokat (is) készítettem, de akkor nem tudtam posztolni, mert elfogyott még fotózás előtt. :D
Térjek a tárgyra: edényke tűzre, tej az edénykébe, vanília felhasítva a tejbe. Felforralom, lassú tűzön hagyom fortyogni egy kicsit. Közben tojássárgákat kikeverek cukorral, keményítővel, kicsit felhígítom tejszínnel, csomómentesre keverem. A maradék tejszínnel visszahűtöm a vaníliás tejet, kihalászom a vanília hüvelyét, majd, folyamatos keverés mellett, a tojásos keveréket belecsorgatom. Besűrítem (forrásig melegítem). Kihűlve egy éjszakára hűtőbe teszem. Ezt a lépést nem kötelező meglépni, de ajánlott (minden fagylaltnál), hiszen a jól behűtött alap sokkal gyorsabban és biztosabban válik fagylalttá a gépben (fagyasztóban gyorsítható a folyamat)
Másnap reggel félkeményre vert tejszínt forgatok a vaníliás alapba, majd a fagylaltgép tartályába töltöm és kifagyasztom. Azonnal fogyasztható, de zárt dobozban a fagyasztóban is tartható fogyasztásig. Ha nagyon megkeményedne, fogyasztás előtt időben vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kissé engedni - ez egyébként a gyárilag kapható fagyikra is áll.
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéket verjük kemény habbá, a sárgáját a cukorral keverjük nagyon habosra. A habosra kevert tojássárgájához adjuk hozzá a többi hozzávalót és k...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű1. Lépés Az 1. sárga réteg elkészítéséhez a 3 tojássárgáját összekeverjük 3 evőkanál porcukorral, a 3 tojásfehérjét pedig 1 evőkanál porcukorral kemény habbá verünk. Egy kis láb...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesMegkelt tésztát téglalap formára nyujtom vaj margarin keverékével meglocsoljuk,megszórjuk porcukorral,kakaóval és feltekerjük.Másfél ujnyi vastag szeletekre vágjuk.A csigákat zsiro...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk kekszet, a porcukrot, a kakaót, a rumot, és annyi tejet, amennyit a tészta felvesz, 1 cm vastagra nyújtjuk. Összekeverjük a kókuszreszeléket, a vajat, a porcukrot és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű