45 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg margarin
csipet só
4 dkg porcukor
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 - 2 dl tej
teáskanál kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
45 dkg dió darálva
30 dkg porcukor
35-40 dkg sárgabaracklekvár
1 cs.mazsola
1 kávéskanál rumaroma
15 dkg tortabevonó
1 evőkanál étolaj
Az élesztőt a kristálycukorral a meglangyosított tejben felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal,sóval,porcukorral,sütőporral elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk az élesztőt és a tojások sárgáját és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Három egyforma részre osztjuk,letakarva 10 percig pihentetjük.
Mig pihentetjük a tésztát, elkészítjük a tölteléket.
A darált diót elkeverjük a porcukorral és kettéosztjuk.
A lapokat nagy gáztepsi méretre nyújtjuk lisztezett deszkán, megkenjük a baracklekvár felével,rászórjuk a fele tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A mazsolából ízlés szerint szórunk rá. Fél dl tejbe öntjük a rumaromát,elkeverjük és kenőecsettel megfröcsköljük a tölteléket.
Ismét lap,töltelék,mazsola,rumos tej következik, majd az utolsó lappal befedjük. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. A süteményt kihűtjük.
A tortabevonót beletördeljük egy üvegtálba és az olajjal együtt betesszük a mikróba alacsony fokozaton olvasztjuk fel,2 perc múlva megnézzük,ha szükséges még visszatesszük. Ha nagy része már olvadt, akkor kivesszük és addig kevergetjük míg teljesen sima lesz.
A sütemény közepére öntjük és egyenletesen elsimítjuk rajta. Amikor félig megdermedt a csoki,érdemes éles késsel bejelölni a szeletek helyét, így biztosan nem fog törni a máz rajta.
Sok receptben a diótölteléket tejjel kell elkeverni és rákenni a tésztára.
Ez nekem soha nem sikerült,mert a lekváron csúszkált a töltelék. A fröcsköléssel benedvesítjük a tölteléket. Lekvárból is kissé folyósabbat használok,mert a sütés során a forró lekvár átpárolódik a tölteléken, ami nem lesz száraz.
Kakaós töltelék: 3 evőkanál kristálycukor 3 evőkanál porcukor 2 evőkanál kakaópor + 1 tojás a lekenéshez jégcukor a díszítéshez Elkészítés: A lisztet a dagasztótálba...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval, elmorzsoljuk az élesztővel és a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat és a tojásokat, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt 200 fokra kapcsoljuk. 2. A hozzávalókat csomómentesre összekeverjük. 3. Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát. 4. Felkockázott sárgabarackkal jól me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát és a cukrot is. Addig keverjük, amíg világos színű és könnyű nem lesz a massza. Ekkor egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd fe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű