45 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg margarin
csipet só
4 dkg porcukor
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 - 2 dl tej
teáskanál kristálycukor
1 teáskanál sütőpor
45 dkg dió darálva
30 dkg porcukor
35-40 dkg sárgabaracklekvár
1 cs.mazsola
1 kávéskanál rumaroma
15 dkg tortabevonó
1 evőkanál étolaj
Az élesztőt a kristálycukorral a meglangyosított tejben felfuttatjuk.
A lisztet a zsiradékkal,sóval,porcukorral,sütőporral elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk az élesztőt és a tojások sárgáját és könnyű tésztát gyúrunk belőle. Három egyforma részre osztjuk,letakarva 10 percig pihentetjük.
Mig pihentetjük a tésztát, elkészítjük a tölteléket.
A darált diót elkeverjük a porcukorral és kettéosztjuk.
A lapokat nagy gáztepsi méretre nyújtjuk lisztezett deszkán, megkenjük a baracklekvár felével,rászórjuk a fele tölteléket és egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A mazsolából ízlés szerint szórunk rá. Fél dl tejbe öntjük a rumaromát,elkeverjük és kenőecsettel megfröcsköljük a tölteléket.
Ismét lap,töltelék,mazsola,rumos tej következik, majd az utolsó lappal befedjük. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. A süteményt kihűtjük.
A tortabevonót beletördeljük egy üvegtálba és az olajjal együtt betesszük a mikróba alacsony fokozaton olvasztjuk fel,2 perc múlva megnézzük,ha szükséges még visszatesszük. Ha nagy része már olvadt, akkor kivesszük és addig kevergetjük míg teljesen sima lesz.
A sütemény közepére öntjük és egyenletesen elsimítjuk rajta. Amikor félig megdermedt a csoki,érdemes éles késsel bejelölni a szeletek helyét, így biztosan nem fog törni a máz rajta.
Sok receptben a diótölteléket tejjel kell elkeverni és rákenni a tésztára.
Ez nekem soha nem sikerült,mert a lekváron csúszkált a töltelék. A fröcsköléssel benedvesítjük a tölteléket. Lekvárból is kissé folyósabbat használok,mert a sütés során a forró lekvár átpárolódik a tölteléken, ami nem lesz száraz.
A tészta hozzávalóiból 2×4 tojásos kakaós piskótát sütünk egy nagyobb tepsiben. A gesztenyés krémhez a gesztenyemasszát kikeverjük a lekvárral, kakaóporral és az aromával, majd vé...
Elkészítési idő:keksz, hogy érdemes inkább egy nagy adagot sütni a hétvégén. Sokkal-sokkal finomabb lesz! NLCafé f Ajánlom A BRAMAC °COOL tetőrendszer megtartja az otthon melegét! hirdetés...
Elkészítési idő:A zabpelyhet öntsd fel a (növényi) tejjel vagy vízzel és hagyd 20-30 percet állni, hogy a zabpehely megszívja magát. Ezidő alatt még tehetsz vehetsz egy keveset, ha épp nemrég érté...
Elkészítési idő: