Családireceptkönyv.hu

krumplis pogácsa


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
660 g liszt
380 g hideg vaj
62 g tojássárgája (kb. 4 db)
22 g só
40 g élesztő
20 g kristálycukor
A kenéshez:

1 tojás


Tedd fel főni a sós vizet, és amikor a víz elkezd lobogni, tedd bele a krumplit. Főzd puhára a burgonyákat. A megfőzött burgonyára engedj hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, hámozd meg, törd át alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni.

Az összes többi összetevőt mérd ki úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is. A tésztát jó alaposan ki kell dolgozni, ne csak addig gyúrd, míg összeáll!

A készre dagasztott tésztát fóliázd le, és fél napra tedd a hűtőbe.

A kihűtött tésztát nyújtsd ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcold fel.

Nagyon vékonyan, csak éppen hogy kend meg a felkarcolt felületet tojással, majd képzeletben oszd három részre a tésztát, és a középső részre először hajtsd rá az egyik egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.

Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdosd be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrd ki.

Kiszúrás után meleg (40 °C-os), párás helyen kb. 20 percen át keleszd, majd tojással kend meg őket.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat.

Még több po

Elkészítés:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Juhtúrós sós rúd
Juhtúrós sós rúd

A három hozzávalót gyors mozdulatokkal kézzel összedolgozom egy nagy tálban. Ha nem elég sós a juhtúró akkor megsózom. Fedett edényben a hűtőbe teszem legalább 1-2 órára, de lehet...

Elkészítési idő: 10+30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Pogácsa - Zalai töpörtyűs pogácsa
Pogácsa - Zalai töpörtyűs pogácsa

1. A lisztet összegyúrjuk a darált tepertővel, a tejben felfuttatott élesztővel, 2 db tojássárgájával, tejföllel és a zsírral. 2. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és jól kidolg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Sajtos tallér
Sajtos tallér

Gofri sütőbe! Kinyújtva teszem bele és akkor olyan vékony amilyent akarok... kicsit vastagabb mint a rendes sütőjében , de mi így szeretjük. Figyelni kell a hőfokra, ha zöld akk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Erika
Medvehagymás sós/Magdi
Medvehagymás sós/Magdi

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd gyorsan a vajjal elmorzsoljuk. Sietünk vele, hogy a kezünk ne melegítse fel a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sajtot, a tejfölt és sózz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk