kb. 20x30 cm-es tepsihez
- 4 tojássárgája
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- kb. fél dl langyos tej
- 5 dkg friss élesztő (a könyvben 5 dkg élesztő szerepel, de ha valaki úgy gondolja, 3 dkg élesztővel is elég elkészíteni, nehogy élesztő íze legyen a végén - én most 5 dkg-mal készítettem, nagyon jó volt így is, de legközelebb lehet, hogy 3 dkg élesztővel próbálom meg)
- 30 dkg liszt
- 1 csipet kristálycukor
A töltelékhez:
- 75 dkg tehéntúró
- 20-25 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 1 cs. vaníliás cukor
- mazsola ízlés szerint (aki nem szereti, elhagyható)
- 1 citrom reszelt héja (bio citrom)
- 4 tojásfehérje
- 1 evőkanál liszt
1. A tojássárgákat a margarinnal habosra keverem. Hozzáadom a langyos tejben felfuttatott élesztőt és a lisztet, majd alaposan kidolgozom rétestészta keménységűre.
Két részre osztom, az egyiket kinyújtom a tepsi méretére és belehelyezem a tepsibe.
2. A töltelékhez áttöröm a túrót, simára keverem a porcukorral és vaníliás cukorral. Ízesítem a mazsolával, a reszelt citrom héjával, hozzáadom a tojások keményre felvert habját és az 1 evőkanál lisztet.
3. A tölteléket a tésztával kibélelt tepsibe egyengetem, majd kinyújtom a másik tésztát is, melyet ráhelyezek a töltelékre. Egy órát pihentetem a süteményt!
4. A sütőt 220 fokra felmelegítem, majd amikor a süteményt elkezdem sütni, leveszem 170 fokra és légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütöm. (a sütési idő sütő függő)
5. Amikor megsült, a még meleg süteményt meghintem porcukorral, és kockákra vágva tálalom.
A vajat kihabosítjuk a kétféle cukorral, egyesével hozzáadjuk a tojást, majd a joghurtot. Végül csomómentesre dolgozzuk a sütőporos liszttel. Óvatosan beleforgatjuk a megmosott, le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját. Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztőve...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa meggy kivételével a hozzávalókat kikeverjük, elég folyékony állagú tésztát kapunk, ne ijedjünk meg, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a kimagozott meggyet elosztjuk a tetejé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA banánt villával nyomkodd össze, majd keverd habosra a tojásokkal és a vajjal. Egy másik edényben vegyítsd a száraz hozzávalókat, a lisztet, a kis darabokra vágott diót, a sütőpor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű