A mézeskalács lapokhoz:
500 g liszt
100 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
250 g méz
60 g vaj vagy ráma
1 kisebb tojás
A krémhez:
2 dl dara
1 liter tej
2 csomag vaníliás cukor
400 g vaj vagy ráma
400 g porcukor
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A mézet és a vajat kicsit összemelegítjük, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd beletesszük a tojást is. Fakanállal összedolgozzuk. (Ha nagyon száraz, kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy, kicsi lisztet szórunk még bele.) Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig folpackkal letakarva hűvös helyen állni hagyunk.
A krémhez
a darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk, majd lehűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Alaposan elkeverjük és lehűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával. A tojássárgákat, és a cukrot habosra keverjük. A cukros sárgájához hozzáadjuk a l...
Elkészítési idő: 100 perc Nehézség: KönnyűA tésztához 5 tojássárgáját kikavarunk 25 dkg cukorral, fokozatosan hozzáadva 1 dl vizet. Amikor jó habos, akkor hozzáadjuk a 20 dkg lisztet, amiben elkevertünk 1 csomag sütőport....
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA darált kekszet, diót és a lekvárt dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle golyókat, és tegyük őket tálcára. Az összekészített golyókat tegyük hűtőbe 1 órára, csak utána vonjuk be...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA tojást,cukrot,vajat és mézet pár percig melegítjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát 3 részre osztjuk, kinyújtjuk és megsütjük. A tejet a liszttel összefőzzük, a...
Elkészítési idő: Kb.1,5 óra Nehézség: Könnyű