60 dkg liszt, 1 evőkanál burgonyapehely ( ez elhagyható) 3 kávéskanál só, 2,5 dkg élesztő, 3 dl tej 1 dl olaj, 1 kávésnál cukor
1 dl langyos tejbe tesszük a kávéskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, olajat a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt.Jól bedagasztjuk 1 óra alatt duplájára kelesztjük.Ha megkelt,
lisztezett deszkára borítjuk és 12 részre osztjuk.Egyenként kb 25 cm átmérőjű vékony kockákra nyújtjuk (ahogy sikerül) és az egyik csücsküktől kezdve felsodorjuk őket. Letakarva 45 percig hagyjuk pihenni a kifliket.Egy lábasba forralunk vizet ( ne bugyogjon, csak szépen gyöngyözzön) adunk hozzá 1 teáskanál cukrot és egyesével beletesszük a kifliket majd 8 -ig elszámolunk lassan. A fürösztéstől lesznek szép fényesek és ropogósak. Ez kb 4 perc az összes kiflivel. Vízből kivéve, egyből a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép pirosra sülnek.Ha szép piros kívülről akkor megsült a közepe is.
1. A 10 dkg kakaót a 16 dkg cukorral, 1 dl vízzel sűrű sziruppá főzzük. 2. A tűzről levéve gyorsan belekeverjük a vajat. 3. Majd megkenjük a tortát, vagy más süteményeket a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót, olajat és tovább keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük. A lisztet és a sütőport elkeverjük, majd a to...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA liszthez hozzáadjuk a sütőport, és egy csipet sót, majd átszitáljuk. Ezután hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor kellően morzsalékos, hozzák...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMegmossuk a birsalmákat, majd negyedekbe vágjuk és eltávolítjuk a magházakat. Feltesszük főzni annyi vízben amennyi ellepi, és megvárjuk amíg megpuhulnak. Ez körülbelül 25 percet...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes