300 g liszt
50 g cukor
1/2 ek só
170 g sótlan vaj
120 ml hideg tej
1 tojás (lekenéshez)
nutella vagy csokoládé
durva szemű cukor a díszítéshez
A lisztet, cukrot, sót és a kis darabokra vágott vajat tedd a robotgép üstjébe. Addig dolgoztasd a gépet, amíg a lisztes keverék egyenletes morzsás állagúvá válik borsónyi vajdarabokkal. Önts hozzá egyszerre 80 ml hideg tejet, forgasd meg a géppel, majd folytatva a keverést, fokozatosan add hozzá a maradék tejet,
esetleg még egy keveset, ha szükséges. Állítsd le a gépet, amikor a tészta összeállt. Vedd ki a tálból, formázz belőle cipót, és csomagold be fóliába. A befóliázott cipót tedd a frigóba kb 30 percre.
Kapcsold be és melegítsd elő a sütőt 205°-ra.
Javaslat:
Ne az egész tésztával dolgozz. Dolgozz először csak a tészta felével, és a másik felét ezalatt a hűtőben tárold. Így az megfelelően hideg marad, könnyebben tudsz majd vele dolgozni.
A tésztát nyújtsd ki 3 mm vastagra. Használj 2 különböző méretű formát a tészta szaggatásához, egy kisebbet és egy nagyobbat.
(pl. 65mm és 57 mm) Ugyanannyi kicsit és ugyanannyi nagyot vágjál ki a tésztából ( kb. 30 kisebb és 30 nagyobb ebből a mennyiségből)
A kicsi szív lesz az alja, és a nagyobb lesz a sütemény teteje.
A tojást törd föl egy tálba, adj hozzá 1 ek vizet és alaposan keverd el. (Használhatsz tejet is a víz helyett.) A KICSI szívek széleit kend be a tojással, majd mindegyik közepére halmozz 1 kávéskanálnyi nutellát. Fedd be a kis szíveket a nagyobbik szívvel. Ujjaddal körbe nyomkodva zárd le a tésztát a nutella töltelék körül, majd egy villa fogaival recézd körbe. Hasonlóan dolgozz el minden süteményt.
Kend le tojással a süteményeket, és szórd meg durva szemű cukorral. 205°-ra előmelegített sütőben süsd 15 percig, amíg a sütemény szélei elkezdenek aranybarnává válni.
Valentin napra is süthető.
Mindent belevágunk egy nagy edénybe, és alaposan összekavarjuk. Aki nagyon precíz, az robotgéppel is megküldheti, de szerintem felesleges.Annyi tejet adjunk a masszához, hogy kézze...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűNégy nagyobb almát meghámozunk, negyedeljük, kivágjuk a magházukat és szeletekre vágjuk. Egy 17 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és rétegesen belerakjuk az almaszel...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűBögrének én a nagy tejfölös poharat használom, de lehet kisebb is. Ezeket összegyúrom, nyújtom, nagy körökre szaggatom és töltöm (lekvár, dió, mák, gesztenye, ki mit szeret). Össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az élesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes