Hozzávalók 2 kisebb kalácshoz:
50 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 3 dl langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 2evőkanál vaj, 1 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája a kenéshez.
Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben a kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a végén a felfutott élesztőt. Géppel vagy kézzel, alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Ezután a tésztát elfelezzük, és az egyik felébe bele keverjük a vízzel kikevert kakaóport. A kétféle tésztát letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztákat, mindkettőt elfelezzük és 4 téglalapot nyújtunk belőlük.
Alulra tesszük a világos lapot, és rátesszük a kakaósat. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd a roládokat két beolajozott püspökkenyér formába tesszük.
Letakarjuk a formákat és még fél órát pihentetjük a tésztát. Mikor ismét megkeltek a kalácsok, akkor tojás sárgájával lekenjük őket, és előmelegített sütőben, 165 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
Minden összetevőt jól alaposan összekeverünk, tepsibe öntünk, amit előtte kizsíroztunk. Tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk. Megsütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, az olajjal, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet amibe a kakaóport is beleszitáltuk. Előmelegített sütőben, sütőpapíron, vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA linzerhez valókat géppel kidolgozzuk, és 1/2 órát hűtőbe tesszük. Azután a tésztát 2-3 mm-esre kinyújtjuk, és megkenjük a lekvárral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű