Hozzávalók 2 kisebb kalácshoz:
50 dkg finom liszt, 10 dkg rétes liszt, 3 dl langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 2evőkanál vaj, 1 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája a kenéshez.
Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben a kétféle lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, a vajat és a végén a felfutott élesztőt. Géppel vagy kézzel, alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Ezután a tésztát elfelezzük, és az egyik felébe bele keverjük a vízzel kikevert kakaóport. A kétféle tésztát letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztákat, mindkettőt elfelezzük és 4 téglalapot nyújtunk belőlük.
Alulra tesszük a világos lapot, és rátesszük a kakaósat. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd a roládokat két beolajozott püspökkenyér formába tesszük.
Letakarjuk a formákat és még fél órát pihentetjük a tésztát. Mikor ismét megkeltek a kalácsok, akkor tojás sárgájával lekenjük őket, és előmelegített sütőben, 165 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük.
A vajat keverd ki jól a kristálycukorral, a vaníliával, majd egyesével add hozzá a tojássárgáját. Dolgozd hozzá a tejfölt, majd, ha sima a massza, adagold hozzá a kemény habbá vert...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.A liszttel együtt belekeverjük a sütőport,és ízlés szerint tehet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés A tejet és a rizst összeöntjük és felforraljuk, és adunk hozzá egy csipet sót. Amikor már kellően összeállt a tejberizs, ez kb. 30 perc, hozzákeverjük a cukrot és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA datolyát magozd ki, öntsd fel forró vízzel, hagyd állni 5 percet, majd botmixerrel pürésítsd. Add hozzá a darált diót, a kókuszreszeléket és a kókuszlisztet, keverd el alaposan....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű