Családireceptkönyv.hu

Farkas Vilmos féle piskóta alap


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Ez a legegyszerűbb piskóta recept. A cukrász iskolákban is ezt oktatják. Ezért iskolai receptnek is szokták nevezni. Az anyaghányad egy 23 cm átmérőjű tortakarikához elegendő.

6 db tojás kettéválasztva
120 g cukor
120 g liszt

Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.

Elkészítés:


Tippek trükkök:
Az összeesett piskóta leggyakoribb oka, a túl keményre vert fehérje.
Magyarázat: A tojásfehérje hab apró buborékokból áll, és a habosításkor juttatjuk bele a levegőt. A teljesen keményre vert fehérje esetében az apró buborékok pattanásig feszülnek és sütés közben, a levegő hőtágulása következtében kipukkadnak. Ekkor a piskóta tartása elvész és összeesik. Ez elkerülhető, ha nem verjük fel teljesen keményre a fehérjét.
A felvert sárgáját szedjük a felvert fehérjéhez, vagy fordítva? Teljesen mindegy az eredmény szempontjából. Arra azért figyeljünk, hogy a nagyobbik tálban tudjuk kényelmesebben összekeverni.
Ha a sütőnk nem süt egyenletesen, akkor a sütési idő felénél fordítsuk meg a piskótát, hogy mindenhol egyenletesen átsüljön.
Ha alulról éget a sütőnk, tegyünk be alulra még egy tepsit.
Ha még nem telt le a sütési idő és nem is sült meg a piskótánk, de már sötétedik a teteje, akkor túl magas a hőfok a sütőben. Megoldás: Vegyük lejjebb a hőfokot és a sütés befejezéséig takarjuk le a torta tetejét, sütőpapírral vagy alufóliával.
Hogyan ellenőrizzük, hogy megsült-e a torta? Először is ellenőrizzük, hogy letelt-e a sütési idő. Gyengéden nyomjuk meg a piskóta felületét. Ha nem érezzük és halljuk, hogy szörcsög a piskóta, hanem enyhén szivacsos szerkezetű, akkor megsült.
Ha a piskóta megsült, átfordítás előtt nem kell megliszteznünk a felületét. Tegyünk a forró tepsire egy sütőpapírt és arra fordítsuk a piskótát. Így nem fog leragadni és nem kel a lisztet söprögetnünk a torta betöltése előtt.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túrós lekváros bögrés
Túrós lekváros bögrés

A tészta összekeverése után 2/3 részét bele kell önteni a sütőpapírral bélelt tepsibe.Utána eltéríteni rajta a túrót,majd a maradék tészta anyagából kanál segítségével rácsokat kel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Erdélyi diós darázstészta
Erdélyi diós darázstészta

A tésztához langyosítsd meg a tejet, rakd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut 10-15 perc alatt. Ha a térfogata jócskán megnő, és a teteje habos lesz...

Elkészítési idő: 110 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Francia túrós pite
Francia túrós pite

A lisztet keverd össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd szitáld egy tálba. Add hozzá a vajat, és kezdd el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverd hozzá a porcu...

Elkészítési idő: 80 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós – pudingos szelet
Kakaós – pudingos szelet

A pudingporból, a tejből, a cukorból a szokásos módon pudingot főzünk jó sűrűre, és hagyjuk legalább langyosra kihűlni, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a tejfölt, és habverővel ke...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk