1 kg finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
15 dkg cukor
5 dl langyos tej
20 dkg puha vaj (esetleg margarin)
A teteje lekenéséhez:
1 tojássárgája
pici tej vagy tejszín
1 mokkáskanál cukor
1 . A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztani vagy csak simán kézzel.) Majd beleteszem a tésztát egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem.
2 . Ha megkelt a tészta átgyúrom, majd kétfelé veszem és mind a kettőt 3-3 felé osztom és rudakat sodrok belőlük. 3-3 rudat összefonok (így két kalácsot kapok).
Fonásnál arra szoktam figyelni, hogy picit szorosan fonjam, de a rudakat már semmiképpen nem nyújtom/húzom, mert akkor sütés/kelés közben szétrepednek.
3. Vajjal kikent/lisztezett tepsibe/formába vagy hőálló kerámia tálba teszem és pihentetem még fél órát.
4. Villával néhány helyen megszurkálom, hogy sütés közben ne repedjen szét a kalács.
A tetejére a tojássárgát, cukrot, tejet összekeverem és lekenem vele a kalácsot.
5. 180 fokra előmelegítem a sütőt és hőlégkeveréses programon ugyanennyi fokon megsütöm.
A vége felé, amikor már szép pirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de belül még süljön a tészta.
(az én sütőmben 15 percig kell sütni fólia nélkül, majd kb. még 10-12 percig fóliával letakarva, de ez sütőfüggő)
6 . Amikor megsült, akkor még a tepsiben hagyom és 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Aztán amikor már szeletelhető állapotba kerül, akkor lehet fogyasztani.
A kalácsot sima tepsiben is lehet sütni, de akkor picit elterül és nem lesz magas (de ez végül is nem baj, nem kötelező minden kalácsnak túl magasnak lennie). De ha magasra szeretnénk, akkor legjobb, ha ennek megfelelő formában sütjük. Nálam most egy kisebb/keskenyebb hőálló kerámia tálban készült.
Az alaphoz összegyúrjuk a hozzávalókat, és egy tortaforma aljába nyomkodjuk. (18 cm-es forma, kibélelni sütőpapírral) Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet. A krémsajtot, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz omlós tészta viszonylag olcsó, elkészítése gyors és egyszerű. Számtalan variációs lehetőséggel készül, sütés után ropogósan lágy. Az omlós tészta esetében is nagyon fontosak...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját habosra kavarjuk a cukorral és a 4 kanál vízzel. Hozzá adjuk a vajat, olajat, csipet sót, yoghurtot, vaníliát, és a liszteket a sütőporral. A végén belekavarjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű