menu

Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács szelet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Mézeskalács lapokhoz:

500 g liszt
100 g porcukor
2 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
250 g méz
60 g vaj vagy ráma
1 kisebb tojás

Krémhez:

2 dl dara
1 liter tej
2 csom. vaníliás cukor
400 g vaj vagy ráma
400 g porcukor

Elkészítés:


Tészta előkészítése:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük.
Mézet és vajat kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a vaj el nem olvad. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez, amihez a tojást is hozzáadjuk.
Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy kicsi lisztet szórunk még bele.
Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig letakarva hűvös helyen állni hagyunk.

Krém elkészítése:

A darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk. Lehűtjük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, amihez hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Jól összekeverjük, hűtjük.

Mézes lapok elkészítése:

A tésztát 4 részre osztjuk, az első adagot sütőpapíron kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk, majd a tepsire helyezzük. (26 x 30 cm nagyságúra nyújtottam) Mind a négy adag tésztát nyújtjuk, sütjük. Sütés előtt kicsit villával megszúrkáljuk.
Légkeveréses sütőben 200 fokon 5-10 perc alatt megsül (az első lapnak több idő kellett kb. 10 perc, mert nem melegítettem elő a sütőt, az utolsó 5 perc alatt megsült.)
A lapokat kicsit barnábbra sütjük, mint az apró mézeskalácsot szoktuk. Majd a tepsin hagyjuk kihűlni őket. Ne ijedjünk meg, hidegen kemények lesznek a lapok, majd a krémtől megpuhulnak.

Sütemény összeállítása:

Vendégek érkezése előtti estén megtöltöttem a darás-vajas krémmel, úgy, hogy a krémet 3 részre osztottam. Tetejére egy sima lap került.
Hűtőben egy éjszakát hagyni kell pihenni. Másnap szeleteljük, tetejét ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: brigz
Levendulás citromos keksz
Levendulás citromos keksz

A sütőporral elkevert lisztbe a hideg vajat egy almareszelőn belereszeljük ( így nagyon könnyű eldolgozni ) majd elmorzsoljuk. A kétféle cukrot összekeverjük a levendulával, a resz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Pillecukor szelet,nyers
Pillecukor szelet,nyers

Az alaphoz a datolyát áztasd be a forró vízbe, majd turmixold le. Add hozzá a többi hozzávalót és keverd el. Egy kb 25x25 cm magasfalú tepsibe nyomkodd be a masszát, nedves kézzel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fitnesz túrótorta liszt és cukor nélkül
Fitnesz túrótorta liszt és cukor nélkül

A krémtúrót és „darabos” túrót kézi mixerrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a 4 evőkanál joghurtot és a pudingport. Ha már a krém kellően krémes, folyamatos turmixolás mellett egyenk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
venčeky
venčeky

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk