Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács szelet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Mézeskalács lapokhoz:

500 g liszt
100 g porcukor
2 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
250 g méz
60 g vaj vagy ráma
1 kisebb tojás

Krémhez:

2 dl dara
1 liter tej
2 csom. vaníliás cukor
400 g vaj vagy ráma
400 g porcukor

Elkészítés:


Tészta előkészítése:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük.
Mézet és vajat kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a vaj el nem olvad. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez, amihez a tojást is hozzáadjuk.
Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy kicsi lisztet szórunk még bele.
Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig letakarva hűvös helyen állni hagyunk.

Krém elkészítése:

A darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk. Lehűtjük.
A vajat a porcukorral habosra keverjük, amihez hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Jól összekeverjük, hűtjük.

Mézes lapok elkészítése:

A tésztát 4 részre osztjuk, az első adagot sütőpapíron kb. 2 mm vastagra elnyújtjuk, majd a tepsire helyezzük. (26 x 30 cm nagyságúra nyújtottam) Mind a négy adag tésztát nyújtjuk, sütjük. Sütés előtt kicsit villával megszúrkáljuk.
Légkeveréses sütőben 200 fokon 5-10 perc alatt megsül (az első lapnak több idő kellett kb. 10 perc, mert nem melegítettem elő a sütőt, az utolsó 5 perc alatt megsült.)
A lapokat kicsit barnábbra sütjük, mint az apró mézeskalácsot szoktuk. Majd a tepsin hagyjuk kihűlni őket. Ne ijedjünk meg, hidegen kemények lesznek a lapok, majd a krémtől megpuhulnak.

Sütemény összeállítása:

Vendégek érkezése előtti estén megtöltöttem a darás-vajas krémmel, úgy, hogy a krémet 3 részre osztottam. Tetejére egy sima lap került.
Hűtőben egy éjszakát hagyni kell pihenni. Másnap szeleteljük, tetejét ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Szeder fagylalt
Szeder fagylalt

A mascarponét a porcukorral habosra keverjük. Botmixerrel pépesítjük a szedret és a mascarponéhoz adjuk, a kemény habbá vert tejszínnel együtt. Műanyag tálba öntjük és pár órára a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós nápolyi
Diós nápolyi

Húsz deka cukrot a tojásokkal meg a vajjal állandóan keverve addig főzzük, amíg az első buborékok meg nem jelennek benne. Ekkor a tűzről levesszük, és helyébe egy másik lábasban ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
Vendégváró sütemény
Vendégváró sütemény

A tojást habverővel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, és a darált diót hozzáadjuk. A két keveréket összeöntjük, elk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Darázsfészek
Darázsfészek

Jól kidolgozzuk, majd 45 percig langyos helyen kelesztjük. A tésztájának lágynak, de azért dolgozhatónak kell lennie. Ha túl lágynak érzed, nyugodtan tegyél bele meg egy kis lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk