0,5 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 csapott kanál cukor
1,5 dl aludttej
só
1 dl víz
1 evőkanál disznózsír
10 dkg füstölt sonka
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg hagyma
20 dkg sajt
1 dl kéz meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom.
Az átszitált lisztet elmorzsolom 1 nagy evőkanál zsírral, sóval, hozzáadom a felfutott élesztőt, az aludttejet. Kb negyedórán keresztül kézzel dagasztom.
Körülbelül 1 órát kelesztem. Ameddig a tésztám kell, addig a sonkát, szalonnát, hagymát apróra kockázom és összekeverem. Amikor a tészta megkelt hozzáadom az összekevert sonka, hagyma, szalonna keveréket, és alaposan közzé dagasztom. Nyolc egyforma darabra vágom, kis gombócokat formázok belőle. A gombócokat kinyújtom, szélére helyezek egy csík sajtot és feltekerem mint a kiflit.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem,kb 20 percet még kelesztem. Előmelegítet sütőbe, legmagasabb fokozaton kb 10 percet sütöm, majd harmadolom a sütő fokozatát. (azért így írom, mert nem mindenkinek van hőmérős sütője). Sütés közben vagy kétszer még megkenem a tetejét vízzel. Amikor megkopogtatom és kong, akkor készre sült. A sütőből kivéve még egyszer megkenem vízzel a tetejét.
A lisztet, porcukrot, sütőport és a sót átszitáljuk egy keverőtálba. Reszelünk bele citromhéjat és elkeverjük. A jéghideg vajat belekockázzuk és a lisztes keveréket elmorzsoljuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet egy lábasban elkezdjük melegíteni, ha már meleg, belekeverjük a tejport, A tűzről levesszük, Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, pici sót és a kristálycukrot. Visszatessz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást habosra keverem a cukrokkal, hozzáöntöm az olajat és joghurtot, majd kanalanként beleszitálom a szódabikarbónával elvegyített lisztet és a kakaóport. (Most a tésztát 2-be...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA hozzávalókat jól dolgozzuk össze, ízlés szerint tehetünk bele mazsolát. Takarjuk le, és tegyük legalább húsz percre a hűtőbe. Forrósítsunk fel olajat, majd egy evőkanál segítségé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű