Családireceptkönyv.hu

Túrós zserbó


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Hozzávalók a kakaós lapokhoz:

25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
6 dkg vaj (v. zsír) Zsírral finomabb
1 ek kakaó
1 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
2-3 ek tejföl

Hozzávalók a sárga laphoz:

15 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
3 dkg vaj (v. zsír) Zsírral finomabb
1/2 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
1-1,5 ek tejföl

Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
3 tojás
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
porcukor
1 ek tejföl

sárgabarack lekvár
darált dió A diót kihagyjuk
vaníliás cukor

Elkészítés:


A kakaós lap

Egy tálba beletenni a lisztet, majd hozzáadni a puha vajat (v. zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót és jól összekeverni. Ezután kanalanként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)
Ezután kétfelé venni a tésztát, és két gombócot gyúrni belőle, majd felhasználásig a hűtőbe tenni.

A sárga lap

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a puha vajat (v. a zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport, majd jól összekeverni. Ezután apránként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)
Ezután a hűtőbe tenni, felhasználásig.

Egy tálba beletenni a túrót, és villával kicsit összenyomkodni. Ezután hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojások sárgáját és jól összekeverni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan a túrós masszához keverni.

Egy 22 x 32 cm-es tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett, és kinyújtott sárga tésztát belehelyezni. (én ezt a tésztalapot a sütőpapíron nyújtottam ki, és úgy helyeztem bele a tepsibe)

Ezután ízlés szerint megkenni a tésztát lekvárral, majd megszórni a darált dióval, és a vaníliás cukorral.

Kinyújtani az egyik barna tésztát, majd befedni vele a tepsiben lévő, lekváros-diós tölteléket.
Ezután vékonyan megkenni lekvárral, és megszórni darált dióval. (ez a lekváros-diós réteg vékonyabb legyen mint az előző lapon lévő)
Ezután óvatosan rákanalazni a túrós masszát.

Végül kinyújtani a másik barna tésztát is, és óvatosan befedni vele a túrós masszát. Tetejét villával több helyen megböködni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni a süteményt.

Egy tábla tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd hozzáadni 2 ek étolajat és simára keverni.
Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére csorgatni és egyenletesen elsimítani.
Pár perc alatt a csokoládé megdermed a sütemény tetején.

Tálalás előtt, éles késsel, ízlés szerint a tepsiben felszeletelni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Mogyorós-almás–kakaós piskóta
Mogyorós-almás–kakaós piskóta

A tojásfehérjét habosra verem a cukorral, és hozzáadom a kakaóport, cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. A tojásfehérjébe óvatosan beleforgatom a lisztet, a tojások sárgáját...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Egyszerü meggyes pite
Egyszerü meggyes pite

A meggyet a hozzávalókkal megpároljuk és hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a fele mennyiséget kivajazott tepsibe nyomkodjuk. Meghintjük vékonyan zsemlemorzsával...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hencsi
Egyszerű túrós lepény
Egyszerű túrós lepény

A sütőt 180 fokra melegítjük. A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében kikeverjük. A masszát a kivajazott, magas falú formába öntjük, a tepsit párszor a konyhapulthoz ütögetjük, ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk