A tésztához:
2 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 evőkanál porcukor,
30 dkg rétesliszt,
1 tojássárga,
csipetnyi só,
3 dkg olvasztott vaj;
Töltelékhez:
25 dkg tehéntúró,
10 dkg mazsola,
1 evőkanál porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
2 tojássárga.
1 dl langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a vajat és annyi langyos tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen.
Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni.
Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Minden 2. tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd ráteszek egy másik korongot, a széleit villával lenyomkodom. A fánkokat kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra teszem, és az előmelegített 210 fok, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, ezután 180 fokra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép színt kap.
A lisztet összekeverem a vajjal,2 egesz tojással,sütőporral,vaniliás cukorral,kristálycukorral,sóval Az élesztőt felfuttatom a langyos tejbe(én szoktam a langyos tejbe tenni 1 ki...
Elkészítési idő:A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a többi hozzávalót és hűtőben becsomagolva pihentetjük legalább 1 órát. Ezután enyhén lisztezve kinyújtjuk vékonyra, szaggatjuk és sütjü...
Elkészítési idő:A piskóta 5 tojásból bambuszrost lisztes verzió (nem kell magasnak lennie, én a gáztepsiben sütötte), amit kb 4*3 cm-es darabokra csíkoztam és vaníliaaromás tejben(mandulatej, lakt...
Elkészítési idő: 1 óra