Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

tejfölös pogácsa


Írta:

Elk. idő: 1
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
20 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál só
csipet cukor
1 dl meleg tej
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
A hajtogatáshoz:

5 dkg olvasztott margarin
A tetejére:

1 felvert tojás
kömény
reszelt sajt

Elkészítés:


A tejet meglengyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.

A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztánap puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.

Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal. Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát és a bal szélét ráhajtjuk a közepére, majd a jobb szélét is. A felső részét középre hajtjuk, majd az alsót felhajtjuk. Az egészet megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarinis kenés nélkül, csak a hajtogatást végezzük el!

A harmadik hajtogatás után 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, egymástól távolabb, tetejüket felvert tojással megkenjük, sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd 190 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Könnyű tésztája van, nem morzsolódik.

Trükkök, tippek, praktikák:




tejfölös pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sós-kifli kolbászos-sajtos töltelékkel
Sós-kifli kolbászos-sajtos töltelékkel

Az élesztőt cukros,langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk,a sóval,olajjal összekeverjük. A közepébe öntjük a megkelt élesztőt és annyi langyos tejjel,hogy közep...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Francia sós pite (Rupáner)
Francia sós pite (Rupáner)

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk géppel vagy kézzel, majd 15 percre a fagyasztóba tesszük. Ha géppel gyúrjuk a tésztát (például dagasztófejjel), akkor is gyúrj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Kelesztés nélküli sajtosrúd
Kelesztés nélküli sajtosrúd

A lisztet a sóval, sajttal, tojással, zsírral és a tejföllel elkeverjük. A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a tésztához öntjük, jól összedolgozzuk. Lisztezett deszká...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pirike féle Sajtos /ez a jó/
Pirike féle Sajtos /ez a jó/

A megadott mennyiséget összegyúrni, és egy éjszakát hűtőbe tenni. Másnap vékonyra nyújtani, tojás fehérjét - nem habnak - felverni és tésztára kenni, majd, sajtot reszelni rá. Der...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk