50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
20 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál só
csipet cukor
1 dl meleg tej
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
A hajtogatáshoz:
5 dkg olvasztott margarin
A tetejére:
1 felvert tojás
kömény
reszelt sajt
A tejet meglengyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztánap puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.
Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal. Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát és a bal szélét ráhajtjuk a közepére, majd a jobb szélét is. A felső részét középre hajtjuk, majd az alsót felhajtjuk. Az egészet megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarinis kenés nélkül, csak a hajtogatást végezzük el!
A harmadik hajtogatás után 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, egymástól távolabb, tetejüket felvert tojással megkenjük, sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd 190 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Könnyű tésztája van, nem morzsolódik.
A lisztet a zsiradékkal és a sóval elmorzsoljuk. A langyos tejben felfuttatott élesztőt a közepébe tesszük, bele a tojást, tejfölt. Összegyúrjuk, fél órát meleg helyen pihentetjük....
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Közepes1. A lisztet beleszitálom egy tálba, összekeverem a cukorral és sóval, majd hozzákeverem a főtt/áttört burgonyát is. 2. A tojássárgákat, a tejfölt és vajat vagy margarint belet...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA történet rém egyszerű, mert csak mindent össze kell keverni. :) A túrót a tojással, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a lisztekkel elkevert sütőport, majd a zabpelyhet is, és j...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűszáraz alapanyagokat elkeverjük. Ezután elmorzsoljuk benne a vajat, majd a két tojás sárgájával összegyúrjuk. A tejfölt fokozatosan adagoljuk hozzá, hogy jól formázható, nyújtható...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: Nehéz