50-60 dkg liszt (minőségtől függően)
20 dkg margarin
2 tojássárgája
1 teáskanál só
csipet cukor
1 dl meleg tej
1,5 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
A hajtogatáshoz:
5 dkg olvasztott margarin
A tetejére:
1 felvert tojás
kömény
reszelt sajt
A tejet meglengyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna még, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. A tésztánap puhának, de nem ragacsosnak kell lennie.
Liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük olvasztott margarinnal. Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát és a bal szélét ráhajtjuk a közepére, majd a jobb szélét is. A felső részét középre hajtjuk, majd az alsót felhajtjuk. Az egészet megfordítjuk, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást még kétszer megismételjük, de ekkor már margarinis kenés nélkül, csak a hajtogatást végezzük el!
A harmadik hajtogatás után 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, éles késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, egymástól távolabb, tetejüket felvert tojással megkenjük, sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd 190 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Könnyű tésztája van, nem morzsolódik.
elkészítés 1. A cukrot a langyos tejhez adjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. 2. A lisztet egy tálba szitáljuk, egy tojással, a zsírral, a tejföllel, a fehérborral,...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesA hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőben 1 órát állni hagyjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Derelyevágóval rudakat vágu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A felengedett tésztát lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra kinyújtom, majd a felvert tojást rákenem a teljes tésztafelületre. 2. Rászórom a sóval elkevert darált diót, és ap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszekeverem a hozzávalókat és egy éjszakára hideg helyen pihentetem. Reggel 2 x hajtogatom, kinyújtom (nem nagyon vékonyan, kb. kisujjnyi vastagra), megkenem egy egész tojással,...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű