Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Diós csokikrémmel töltött vaníliás piskóta (paleo)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A piskótához:
- 4 tojás
- csipet só
- pár csepp citromlé
- fél tk. szódabikarbóna
- 3 dkg kókuszliszt
- 10 dkg eritrit
- 1 rúd vanília kikapart magjai

A töltelékkrémhez:
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg eritrit
- 4 dl kókusztej
- 5 dkg natúr kakaópor
- 3 tk. zselatin

A tetejére:
- 4 dl kókusztej
- 5 dkg eritrit
- 5 dkg natúr kakaópor
- 3 tk. zselatin

Elkészítés:


A piskótát megsütjük a szokásos módon:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket felverjük egy csipet sóval, egyenként hozzáadjuk a sárgákat, beleszitáljuk a kókuszlisztet, hozzáadjuk az édesítőt, a citromlevet és a szódabikarbónát, majd a vaníliamagokat is és 180 Celsius – fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Én mindig szilikonos sütőlapot teszek a tepsibe, így nem kell kikenni és ha a tészta állaga nem kívánja, akkor zsiradékot sem adok hozzá.

Érdemes még melegen kettévágni, szépen szeletelhető.

Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a töltelékkrémet:

A kókusztejet kis lángon melegíteni kezdjük, beletesszük az édesítőt és folyamatosan kevergetjük, míg elolvad (ha rúdból kapartuk ki a vaníliamagokat, akkor a rudat is belefőzhetjük, amit majd a végén feltétlen távolítsunk el!).

Ha az édesítő elolvadt, beleszórjuk a darabolt diót és kanalanként hozzáadjuk a natúr kakaót is.

Továbbra is kis lángon folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen és mielőtt forrni kezd, beleszitáljuk a zselatint is, jó alaposan elkeverjük és lehúzzuk a tűzről, félretesszük hűlni.

A vaníliarudat vegyük ki!

Én a tetejére külön főztem a krémet, a fenti módon, egyszerűen csak kihagytam belőle a diót :)

A süti összeállítása:

Keresünk egy akkora méretű edényt, amibe a piskóta talpa pontosan belefér, ezt nagyon minimálisan bevizezzük, kibéleljük folpackkal, majd beletesszük az egyik lapot.

Fontos, hogy pont passzoljon az edénybe, különben le fog folyni róla a krém!

Bőven megkenjük a teljesen kihűtött csokis – diós masszánkkal, majd rátesszük a másik piskótát, azaz a kalapot, meglocsoljuk a másik, dió nélküli krémmel és néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.

A piskóta nem fog megpuhulni, kemény lesz, de éles késsel klasszul lehet vágni, nem morzsálódik.

A folpack – bélésnek köszönhetően egyszerre könnyen ki tudjuk venni az edényből.

Ha tortának készítjük el, akkor egy csatos formával még egyszerűbb a dolgunk :)

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez a nagyon csokis süti teljesen véletlen született vasárnap délelőtt, és már a szeletelés pillanatában megfogadtam, hogy legközelebb minimum dupla adagot készítek!

A megadott mennyiségből egy 20 x 30 cm – es piskóta lett, amit én keresztben félbevágtam és úgy töltöttem meg a krémmel. Talpa, krémje, kalapja, értitek :)

A krémeket külön készítettem el, mert a tetejére csak egy sima csokisat szerettem volna, amit amolyan tessék – lássék módon elkenegetek, hogy szépen meg tudjam díszíteni.

24 cm – es tortaformához a megadott mennyiségek tökéletesek.

Diós csokikrémmel töltött vaníliás piskóta (paleo)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diós habos
Diós habos

A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a vaniliás cukrot, majd az így kapott keveréket elmorzsoljuk a margarinnal. Ezt követően hozzákeverjük a tojások sárgáját. Ezekből esetleg elha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Túrós rózsa sütemény
Túrós rózsa sütemény

1.. Egy keverőtálba tegyük bele a túrót, a megolvasztott margarint, a cukrot, a vanillint, a sót és a két tojás sárgáját. 2. Folyamatos keverés mellett apránként, szitálva adjuk h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Mennyei diós süti
Mennyei diós süti

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben a cukrot is belekavarjuk. Amikor a hab kemény hozzáadjuk a darált diót és vaníliaaromával ízesítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy 22 x...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar ALMAFÁNK
ALMAFÁNK

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a cukrot, sót, a tojások sárgáját, és a vaníliás cukrot. Langyos te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk