Családireceptkönyv.hu

Szilvalekváros krémes (paleo)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

a sárga lapokhoz:
30 dkg mandula
4 dkg kókuszliszt
2 tojás
2 evőkanál méz
2 evőkanál eritritol (xilit vagy nyírfacukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 csapott teáskanál szódabikarbóna

a lekváros réteghez:
25-30 dkg cukormentes szilvalekvár
1-4 evőkanál víz (attól függ, mennyire folyós a lekvár)

a krémhez:
35 dkg főzött tojássárgája rúd
5-8 dkg méz (xilit vagy nyírfacukor vagy eritritol)
1-2 vaníliarúd kikapart magjai
1/2 dl víz vagy kókusztej

továbbá:
2 dkg minimum 75 %-os étcsokoládé

Elkészítés:


A sárga lapokhoz a mandulát kávédarálóval finomra őröljük, majd összekeverjük a kókuszliszttel és a szódabikarbónával. A tojást, a mézet, a nyírfacukrot és a vaníliamagokat összekeverjük. Hozzáadjuk az kókuszos mandulát. Egynemű tésztává gyúrjuk. Minimum 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A hűtőből kivéve ketté osztjuk a tésztát, majd egyenként két sütőpapír közé téve 25 x 25 centis téglalappá nyújtjuk. (én az egyik hátuljára rárajzoltam az alapot, ezt a sütőpapírt raktam nyújtás közben felülre, a közepére tettem a tésztát, így már könnyű volt méretre nyújtani. Nyújtás végén átfordítottam, ami addig az alsó sütőpapír volt az most fölülre került, lehúztam (nem dobtam el mert a következő laphoz is fel lehet használni) pizzavágóval szabályosra vágtam a tésztát, utána ollóval a papírt is, majd sütőpapírostól (alján marad a tésztának) betettem a formába.) A formában lévő tésztát megkenjük a lekvárral, amit előzőleg a vízzel közepes lángon folyósra melegítettünk. Rátesszük a másik lapot és 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt átsütjük. Kivesszük kihűtjük. Amíg hűl elkészítjük a vaníliás krémet, amihez az összes hozzávalót turmixgépbe téve egynemű masszává dolgozzuk. A lekváros tésztát félbe vágjuk. Az egyikre rákenjük a krém felét. Rátesszük a másik lapot, amire aztán a maradék krém kerül. A tetejét finomra őrölt csokoládéval szórjuk meg. A sütemény akkor a legfinomabb, ha fóliával letakarva egy éjszakát hűtőszekrényben pihentetjük. Ezalatt a tészta magába szívja a lekvár és a krém nedvességét és puhává válik.

Trükkök, tippek, praktikák:


a krémhez:
5 dl ToTu tej
5 tojássárgája
1 dkg zselatin
10 dkg eritrit
vanília ízlés szerint
A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg dermedni nem kezd hűtőszekrénybe tesszük.

Szilvalekváros krémes (paleo)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Sajttorta
Sajttorta

A sütőt melegítsd elő 170 fokra. A tésztához a hozzávalókat alaposan keverd össze, majd simítsd kb. 20-22 cm átmérőjű sütőtálba. A sajttorta töltelékéhez a mascarponét a cukorra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tímea
Amerikai almatorta
Amerikai almatorta

Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházat kivágjuk, és vékonyan felszeleteljük az almacikkeket. Ezután meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk, hogy ne barnuljon meg. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gitka
Almás-mákos sütemény
Almás-mákos sütemény

Az almákat lereszeljük, megszórjuk fahéjjal és egy kis citromlével. A tojásokat kézi habverővel kicsit felverjük. A cukrot összedaráljuk a mákkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a res...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Laura
Tiramisu
Tiramisu

A mascarpone sajtot ízesítjük. A cukorral, porcukorral a kávé és a rum felével, majd hozzákeverjük a felvert tejszínt. A kávé és a rum másik felét összekeverjük körülbelül 2 dl tej...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk