250 g túró
300 ml tejszín
100 g cukormentes sárgabarack lekvár
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi vanília mag
1 csomag habfixáló (elhagyható)
1 tojás
folyékony édesítő ízlés szerint
4 szem diabetikus édes omlós teasüti
30 g eritrit
A túrót törjük át. Keverjük hozzá a vaníliát, a reszelt citromhéjat, és a tojás sárgáját. (Ha lesz tojáshab a tetején. Ha nem, akkor nem muszáj). Ha hideg tejszínt verjük habbá és óvatosan keverjük a túrós krémhez. Kóstoljuk meg, és óvatosan édesítsük. Éppen elég, ha egy nagyon kicsit édeskés, mert még a barack lekvár és a kekszmorzsa is édesíteni fogja. Szerintem inkább egyáltalán ne kerüljön bele, minthogy túl édes legyen, mert még mindig jobb a tömény lekvár egy natúr krémmel, mint az, ha geil lesz a végeredmény. A lekvárt melegítsük fel annyi vízzel, hogy csorgatható állaga legyen. Itt tovább ízesíthetjük egy kis rum aromával. Ahogy hűlni fog, valamennyire vissza fog sűrűsödni, erre nem árt figyelni a hígításnál. Ne sajnáljuk a vizet, kifejezetten jót tesz a desszertnek, ha nem olyan tömény a lekvár. Ha belőttük a sűrűséget, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Vegyünk elő 4 poharat és rétegezzük bele a túrókrémet a lekvárral. A tetejére morzsoljunk egy-egy kekszet. Tálalásig tegyük be a hűtőbe. Ha mégis szeretnénk habot a tetejére, akkor a szobahőmérsékletű tojás fehérjét kezdjük el verni egy csipet sóval. Amikor elkezd habosodni, szórjuk bele az eritritet és verjük fényes, kemény habbá. Habzsákból nyomjunk kis "rózsákat" egy sűtőpapírral bélelt gáztepsire és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Süssük kb 15 percig, vagy amíg egy kis színt nem kap a teteje. Tálaláskor csak biggyesszünk egy-egy habocskát a poharak tetejére és lehet is nekiesni.
http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/2014/12/rakoczi-turos-poharban-cukor-nelkul.html
A kimagozott datolyát nagyon apróra vágjuk, a mogyorót ledaráljuk, a csokoládét lereszeljük. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A hozzávalókból jól gyúrható...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a kakaót és a vizet is, simára dolgozzuk. Ezt köve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk. 16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskó...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókat gondosan összegyúrjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a tepsi. Az 1. tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz