menu

Családireceptkönyv.hu

Tökéletes piskóta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 1
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


6 tojás
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál liszt
½ csomag sütőpor
néhány csepp citromlé
1 csipet só

Elkészítés:


A piskótához a 6 tojást feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, majd habverővel krémesre keverjük. Fontos, hogy igazán krémes, szinte habos legyen, ettől lesz könnyű, levegős a piskóta! Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük csomómentesre.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.
A tepsit süötőpapírral kibéleljük, majd 180 fokra elő,elegített sütőben tűpróbáog sütjük.
Ha tekercset készítünk belőle, akkor kivesszük, picit pohentetjük, majd nedves konyharuhára borítjuk és óvatosan feltekerjük.Így hűtjük ki, A sütési idő nagyjából 25-30 perc, így a sütési idő felénél kapcsoljuk 10-15 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre a sütőt. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta huzatot kap, „megfázik” és összeesik.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tojásfehérje keményebb lesz, ha csipet sót, vagy egy csepp ecetet, esetleg citromlevet adunk hozzá.

A tojássárgáját mindig keverjük simára, és így forgassuk bele óvatosan a tojásfehérje habba (semmiképpen nem fordítva, mert úgy több levegő szökik el a habból). Ugyancsak a tészta könnyedségét fokozza, ha a szárazanyagot – lisztet, porcukrot, esetleg kakaót – átszitáljuk, és így kerül a tésztába. A tészta magasabb lesz, ha az egy evőkanál liszt helyett egy evőkanál étkezési keményítőt teszünk a tésztába. A piskóta nem a sütőportól lesz magas és könnyed, hanem, mint már említettük, a tésztában található levegőtől. Persze adhatunk hozzá egy csipet szódabikarbónát – ez hozzásegíthet ahhoz, hogy a tészta a sütőben ne essen később össze. A lisztet óvatosan forgassuk a tojásos keverékbe, hogy a levegő ne illanjon el a tésztából. Ezt egy fakanál segítségével tudjuk elérni (itt ne használjunk már elektromos mixert), és ne körkörösen, hanem folyamatosan az óramutató irányában haladva, félköríves mozdulatokkal keverjük át az egész tésztát.

Ha liszt mellett ízesítőként kakaópor is kerül a tésztába, és egy alap-piskótareceptet variálunk kedvünkre, akkor a kakaópor mennyiségével arányosan kevesebb liszttel dolgozzunk, különben a tészta túl tömör, fojtós lesz. Ízesíthetjük a tésztát különböző őrölt olajos magvakkal is, de mert a magvak tartalmaznak némi nedvességet, olajat, így ebben az esetben csak a felével csökkentsük a liszt mennyiségét, mint amennyi az őrölt olajos magból adagolt hozzávaló.

Ha elkészült a tészta, akkor ne hagyjuk állni, mert ilyenkor a levegő elillan belőle, és a tészta összeesik. Rögtön öntsük tepsibe, vagy tortaformába. Csak a forma alját kenjük ki zsiradékkal, az oldalát ne, különben a tészta nem lesz egyenletes, a közepe felpúposodik, és utána összeesik. Ha sütőpapírral béleljük ki a formát, akkor zsírozni sem kell, és simább, szebb színű tésztafelületet kapunk.

Tökéletes piskóta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar 10 perces édesség
10 perces édesség

Ennél a receptnél nem kell előre lecsöpögtetni a fagyasztott gyümölcs levét (amit kienged). Itt direkt jó, ha azt a piskóta felszívja. Viszont a fogyasztást megelőző nap javasolt e...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Petra
ÚJ-ZÉLANDI SZÁRAZ SÜTEMÉNY
ÚJ-ZÉLANDI SZÁRAZ SÜTEMÉNY

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a folyékonyakat is külön összekeverjük, majd masszát gyúrunk a kettőből, és vizes kézzel kicsi halmokat vagy hosszúkás rudacskákat rakunk le a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Anna Gazsi
szaloncukor
szaloncukor

Minden hozzávalót keverj össze és egy hőálló tálban tedd a mikróba 6 percre. Minden második percben állítsd meg, vedd ki a keveréket és alaposan kavard össze. Ha kész vagy, öntsd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gyümölcskenyér
Gyümölcskenyér

A tojás sárgáját a cukorral és kevés citromlével fehéredésig keverjük. Felverjük a tojásfehérjét is egy csipet sóval. A sárgájához keverünk a mazsolát, a cukrozott narancs héjja...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk