50 dkg csirkemell
50 dkg sárgarépa
¼ fej káposzta
1 színes paprika (kaliforniai)
1 nagy fej vöröshagyma vagy 1 póréhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2 szál thai citromfű
chili (ízlés szerint - kb. 1 mokkás kanál)
1 ujjnyi gyömbér (kb. 5 cm-es)
10 lime levél
4-5 dl kókusztej
2 Tom Yum leveskocska
2 csirkehúsleves kocka
kb. 3-3,5 liter víz
8 dkg rizstészta
4 evőkanál halszósz
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsecet
morzsolt korianderlevél (ízlés szerint)
3 evőkanál olaj
só
bors
Előkészítés (kb. 1 óra):
1. A csirkemell filét kockákra vágom (1-1,5 cm-es oldalú).
2. A hagymát, fokhagymát megpucolom, apróra vágom.
3. A répát megpucolom, kb. 3 mm vastagságú körcikkekre vágom.
4. A káposztát kb. 1cm X 2cm-es darabokra szeletelem.
5. A citromfüvet 4-5 cm-es darabora vágom és a kés hátoldalával megütögetem.
6. A lime leveleket félbe tépkedem.
7. A gyömbért megpucolom és apróra vágom.
8. A paprikát 0,5 cm X 1 cm-es darabokra vágom.
Elkészítés (kb. 1 óra):
1. Kevés olajon, magas hőfokon megpirítom a csirkét, amíg szép fehér nem lesz. Sót, borsot szórok rá (ízlés szerint).
2. Hozzáadom a hagymát (póréhagymát), fokhagymát, citromfüvet és gyömbért. Kb. 5 percig pirítom, vigyázva, hogy ne égjen meg.
3. Hozzáadom a halszószt, rizsecetet és szójaszószt majd újabb 2 percig forralom.
4. Hozzáadom a leveskockákat, szétnyomom őket és elkeverem.
5. Hozzáadom a káposztát, a répát, a paprikát, a chilit és a lime leveleket, majd felöntöm vízzel (lehetőleg előre felforralttal, így gyorsabban fő).
6. Belerakom a koriandert.
7. Közepes lángon (éppen csak lobogjon), fedő alatt, gyakori kevergetés mellett főzöm addig, amíg a káposzta és a répa ízlés szerint megfelelő puhaságúvá fő.
8. Beleszórom a rizstésztát és beleöntöm a kókusztejet. Ha szükséges öntök még hozzá vizet.
9. További 5-8 percet főzöm és kész.
A zöldségeket alaposan megmossuk, majd megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk őket. Egy nagyobb lábasban felmelegítjük az olívaolajat, és rádobjuk a zöldségeket. Pár percig pirítju...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA hús felkockázom, majd kevés olajon megpirítom, majd a borsó kivételével a megpucolt és felkockázott zöldségeket hozzáadom. Leszűrt húslevessel felöntöm, majd a zöldségek megfőzés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyümölcsöket csepegtessük le, a vegyes befőtt levét mindenképpen fogjuk fel, mert azzal öntjük fel. A mézet karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a gyümölcsöket. Egy kicsit pirítsuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesHagymát olajon megpirítjuk, rá a csíkokra vágott kelkáposztát. Felönteni vízzel, fűszerezni. Virsli karikákat megpirítunk kicsit. Ha megfőtt, tejföllel behabarjuk, végén a virslit...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: Könnyű