menu

Családireceptkönyv.hu

Marlenka


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Tészta:
100 g vaj
2 evőkanál méz
250 g cukor
1 kiskanál ecet
1evőkanál szóda
2 tojás
700 g simaliszt

Krém:
200 g vaj
1 doboz sűrített tej (Salko ez egy márka) a doboz kb. 2 dl lehet
nem kötelező, de tehetünk bele mogyorót (nem földi mogyorót) és 100 g
konyakot

Elkészítés:


Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk,mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, és addig keverjük, míg habos nem lesz a színe és a keverékünk, meg nem barnul.
Akkor azonnal levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a 700 g sima lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk. A tésztát 7-8
cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta formára (kb. a vastagságát jelöli ezzel) sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben kb. 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül.

A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen
lepve vízzel. Kihangsúlyozza, hogy a 3 órát nagyon fontos betartani. Utána a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű kása sűrűségű anyaggá válik. Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig mixeljük míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat - mogyoró, konyak - majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat. A tetejére egy megsült lapot reszelünk, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval esetleg kakaóval.

Trükkök, tippek, praktikák:


Valaki hozzáfűzte, hogy neki a tészta szétpotyogott, amire egy másik azt
válaszolta, hogy a lisztet nagyon forró (forrásban lévő) masszába kell
belekeverni, mert máskülönben szétpotyog a tészta és a lapokat csak 1-2
percig kell sütni. Amennyiben a lapok túl kemények lennének jól meg kell
kenni kávéval esetleg konyakkal.

Marlenka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diétás túrófelfújt
Diétás túrófelfújt

sütő 175 fokra tojások szétválaszt sárgáját habosra cukor helyettesítővel +áttört túró,liszt,citrom,vanilia fehérjét habbá verem,masszához adom 6db formába kanalazom,sütöm 20-...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Feketeerdő torda
Feketeerdő torda

Fehér krém: a lisztet a tejjel, 1,5 ek cukorral felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Nagyon fontos, hogy hagyjuk teljesen kihűlni, különben a krém becsomósodik! A margarint a porcukorr...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar kókuszkocka /nálunk hempergetős/
kókuszkocka /nálunk hempergetős/

A cukrot, a vajat, a tojást és a mézes jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, melybe belekevertük a szódabikarbónát és a tejet is apránként hozzáadva simára keverjük. A sütőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kakaós kocka (Rupáner)
Kakaós kocka (Rupáner)

1. A tésztához a puha vajat kikeverjük a cukorral, majd a tojások sárgájával, hozzákeverjük a liszttel elkevert szalalkálit, és a kakaóport. 2. A tojások fehérjét kemény habbá ver...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk