Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Marlenka


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Tészta:
100 g vaj
2 evőkanál méz
250 g cukor
1 kiskanál ecet
1evőkanál szóda
2 tojás
700 g simaliszt

Krém:
200 g vaj
1 doboz sűrített tej (Salko ez egy márka) a doboz kb. 2 dl lehet
nem kötelező, de tehetünk bele mogyorót (nem földi mogyorót) és 100 g
konyakot

Elkészítés:


Összekeverjük a szódát és az ecetet. Erre egy magasabb edényt használjunk,mert hab képződik a tetején. Egy edényben kikeverjük a vajat, mézet és a cukrot, majd hozzáadjuk az ecetes szódát, és tovább keverjük. A keveréket lángra tesszük és állandó keverés mellett 2 tojást adunk hozzá, és addig keverjük, míg habos nem lesz a színe és a keverékünk, meg nem barnul.
Akkor azonnal levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni és hozzáadjuk a 700 g sima lisztet és az így kapott tésztát jól kidolgozzuk. A tésztát 7-8
cipócskára osztjuk, egyenként élelmiszerfóliába csomagoljuk, letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta formára (kb. a vastagságát jelöli ezzel) sodrunk és 190°C fokra melegített sütőben kb. 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül.

A sűrített tejet dobozostól 3 órán át főzzük úgy, hogy teljesen el legyen
lepve vízzel. Kihangsúlyozza, hogy a 3 órát nagyon fontos betartani. Utána a dobozt kihűtjük így a doboz belsejében a sűrített tej barna színű kása sűrűségű anyaggá válik. Ezt kiborítjuk egy tálba és a vajjal addig mixeljük míg egy homogén anyagot nem kapunk. Ekkor belekeverhetjük a nem kötelező anyagokat - mogyoró, konyak - majd ezzel a keverékkel megtöltjük a megsült tortalapokat. A tetejére egy megsült lapot reszelünk, amit tetszés szerint ízesíthetünk (összekeverhetünk) dióval esetleg kakaóval.

Trükkök, tippek, praktikák:


Valaki hozzáfűzte, hogy neki a tészta szétpotyogott, amire egy másik azt
válaszolta, hogy a lisztet nagyon forró (forrásban lévő) masszába kell
belekeverni, mert máskülönben szétpotyog a tészta és a lapokat csak 1-2
percig kell sütni. Amennyiben a lapok túl kemények lennének jól meg kell
kenni kávéval esetleg konyakkal.

Marlenka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Barna túrós
Barna túrós

A tészta hozzávalóit tejföllel finom tésztává gyúrjuk. 2 részre osztjuk, az első lapot kinyújtjuk, zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, erre kerül a túrótöltelék, majd a másik k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Zserbó recept
Zserbó recept

A töltelékhez a darált diót és a porcukrot összekeverjük. Adható hozzá mazsola is. Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot...

Elkészítési idő: 60-120 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: lilia113
Kakaós ostoros kalács recept
Kakaós ostoros kalács recept

Elkészítés: A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). 1 dl langyos tejbe teszünk egy mk cukrot és jól összekeverjük, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe és belemor...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
HABOS MEGGYES SÜTI
HABOS MEGGYES SÜTI

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tetetejét megrakjuk kimagozott meggyel, amit előtte pici liszttel összekavartunk. Amíg sül a tészta a 6 tojás fehérjét, 4 kanál cukorral, 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk