1 dl méz
1 dl cukor
1 dl víz
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 kkanál szódabikarbóna
egy csipet őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt koriandermag, őrölt ánizs, őrölt édeskömény, őrölt kardamom mag, őrölt szegfűbors, őrölt gyömbér vagy egyszerűen egy zacskó mézeskalács fűszerkeverék
+ 2 tojás a kenéshez (nálunk méz-víz keverék)
Egy lábasba öntjük a vizet, és a cukrot.
a mézet is a lábasba öntjük
Amíg Mami összefőzi a lábas tartalmát, addig KisCsaj és KisSrác
kiválasztja a formákat
A lisztet egy nagy tálba öntjük
Elkeverjük a lisztben a szódabikarbónát és a fűszereket majd a vajat elmorzsoljuk a lisztben végül a kihűlt sziruppal összedolgozzuk
Lefedjük a tálat és hűtőben pihentetjük a tésztát. Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és tetszőleges formákra szaggatjuk,
majd sütőpapiros tepsire rakosgatjuk és lekenjük tojással.
Előmelegített sütőben 5 percig sütjük, vigyázva nehogy leégjen.
A cukormázhoz 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verjünk fel jól. Sűrűnek kell lennie, ha túl folyós, keverjük tovább, és ha kell, adjunk hozzá plusz cukrot.
Habzsákba vagy egy tiszta nylonzacskóba töltve és a csücskén apró lyukat vágva díszítjük vele a kihűlt (!) mézeskalácsokat.
Ez nem annyira gyors recept, mivel jó, ha sütés előtti nap készül el a tészta. Túléli, ha csak egy órát van pihentetve, de igazából minél többet áll annál jobb neki. Na jó, azért a jövő karácsonyi adagot még nem jó ötlet most bekeverni, de olyan egy hétig simán vígan el van, ez tuti.
fahéjas v. rumos szilvát apróra vágjuk és belegyúrjuk a marcipánba. Nagyjából szaloncukor méretű ovális darabokat formálunk két tenyerünkkel és egy sütőtapírral borított tányérra...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Gyúrjuk össze a linzer tésztáját: a lisztet öntsük egy tálba, tegyük bele a cukrot és a kockára vágott hideg vajat, és a két tenyerünk között dörzsölgessük össze addig, amíg egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet sütőporral összekeverjük. A tojássárgáját vajjal kikeverjük a fehérjét felverjük majd ezt belekeverjük. Sajtot olajbogyót és zöldségegeket feldarabolva szintén belerakjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hátszínt megkenem a mustárral, egy passzentos dobozba teszem, és felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. A dobozt lezárom, és alkalmanként megrázogatva 5 napig pácolom. A sütés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű