1 dl méz
1 dl cukor
1 dl víz
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 kkanál szódabikarbóna
egy csipet őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt koriandermag, őrölt ánizs, őrölt édeskömény, őrölt kardamom mag, őrölt szegfűbors, őrölt gyömbér vagy egyszerűen egy zacskó mézeskalács fűszerkeverék
+ 2 tojás a kenéshez (nálunk méz-víz keverék)
Egy lábasba öntjük a vizet, és a cukrot.
a mézet is a lábasba öntjük
Amíg Mami összefőzi a lábas tartalmát, addig KisCsaj és KisSrác
kiválasztja a formákat
A lisztet egy nagy tálba öntjük
Elkeverjük a lisztben a szódabikarbónát és a fűszereket majd a vajat elmorzsoljuk a lisztben végül a kihűlt sziruppal összedolgozzuk
Lefedjük a tálat és hűtőben pihentetjük a tésztát. Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és tetszőleges formákra szaggatjuk,
majd sütőpapiros tepsire rakosgatjuk és lekenjük tojással.
Előmelegített sütőben 5 percig sütjük, vigyázva nehogy leégjen.
A cukormázhoz 1 tojásfehérjét 14-15 dkg porcukorral verjünk fel jól. Sűrűnek kell lennie, ha túl folyós, keverjük tovább, és ha kell, adjunk hozzá plusz cukrot.
Habzsákba vagy egy tiszta nylonzacskóba töltve és a csücskén apró lyukat vágva díszítjük vele a kihűlt (!) mézeskalácsokat.
Ez nem annyira gyors recept, mivel jó, ha sütés előtti nap készül el a tészta. Túléli, ha csak egy órát van pihentetve, de igazából minél többet áll annál jobb neki. Na jó, azért a jövő karácsonyi adagot még nem jó ötlet most bekeverni, de olyan egy hétig simán vígan el van, ez tuti.
https://www.youtube.com/watch?v=c5o9bN29aCo
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt egy csipet kristálycukorral felfuttatjuk a langyos tejben, kb. 10 perc alatt. 2. Ezalatt kimérjük a többi hozzávalót egy tálba. Először a lisztet a sóval, úgy hog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA halakat pucoljuk meg és filézzük ki. Egy nagyobb fazék aljára tegyük a megtisztított és felkarikázott hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Öntsük fel vízzel, és kb...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lencsét lobogó vízben puhára főzzük. Ez zöld lencse esetében kb. 25 perc. Ha hagyományos lencsét használunk, előáztatás nélkül úgy tudjuk megfőzni, ha lobogó vízben, erős lángon...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű