Tészta:
35 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
fél zacskó sütőpor
egy egész tojás
egy tojássárgája
egy citrom héja
egy csipet só
a tetejére: 5 dkg fenyőmag, porcukor
Krém:
5 dkg liszt
5 dl tej
1 citrom reszelt héja
5 tojássárgája
10 dkg cukor
5 dkg vaj
A krémhez felforraljuk a tejet a citrom héjával. A tojásárgákat habosra keverjük a cukorral, majd csomómentesen hozzáadom a lisztet. A tej alatt lejjebb vesszük a lángot, és óvatosan hozzáadjuk a tojásos részt. Addig főzzük lassan, amíg sűrű krémet nem kapunk. Ezután hozzákeverjük a vajat, és hűtőbe tesszük pihenni 2-3 órára.
A tészta: az összetevőket jól összegyúrjuk, majd szintén a hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
Egy 26 centis tortaformát kivajazunk, kilisztezünk. A tészta 2/3-át belenyomkodom a formába úgy, hogy pereme is legyen. Erre jöhet a krém, majd a maradék tésztából vékony lapot teszünk a tetejére. Erre tesszük a fenyőmagot, majd 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Ízlés szerint porcukorral vagy anélkül tálaljuk.
A cukrozott narancshéjat apró darabokra vágom. 20 dkg tortabevonót összetörök, és felolvasztom a tejszínben. Hozzákeverem a cukrozott narancshéjat, a narancslét meg a reszelt naran...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, rummal és a fahéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A mazsolát és a mandulát is hozzáadjuk, a tésztát e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. A közepét ujjal picit benyomjuk vagy a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, fejjel lefelé forró ol...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szilvákat alaposan megmossuk, félbe vágjuk, magjukat eltávolítjuk. A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (22*38 cm) kibélelünk sütőpapírral. A lisztet egy tálba szitáljuk,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű