Tészta
• 415 ml meleg víz (~115 °F, azaz 46,11°C)
• 55 g Oliva olaj
• 5 g Tengeri só
• 15 g cukor
• 17 g száraz élesztő
• kb 700 g liszt
Fokhagymás olaj
• 30 ml oliva olaj
• 30 g sózatlan vaj
• 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
• 60 ml apróra vágott friss petrezselyem
1. Keverd össze a vizet az oliva olajjal, sóval, cukorral, élesztővel egy zárható edényben. (Élesztőt elkeverni)
2. Add hozzá a lisztet, gyúrd össze, zárd le az edényt és tedd egy meleg helyre addig, amíg a tészta a kétszeresére nem dagad (általában 1-3 óra).
3. Kicsit rakd a hűtőbe a tésztát, hogy könnyebb legyen kezelni (akár több napig is eláll hűtőben), de kihagyhatod, ha nincsen rá időd. Majd készítsd el a „csomózó hadiszállást” (gyúródeszka, olaj, liszt, kés, konyharuha).
4. Olajozd be a kezed, hogy ne ragadjon hozzá a tészta. A tésztát válaszd ketté, hogy könnyebben tudj vele dolgozni.
5. Nyújtsd ki az első felét 5”×16” (12,7 cm× 40,64 cm) méretű ½” (1,27 cm) vastag téglalappá.
6. Melegítsd elő a sütőt 400 °F-re (204,44 °C).
7. Lisztezd be a tésztát és csinálj kukacokat a csíkokból, majd köss egy csomót belőle és rakd sütőpapírra 1 ½”-re (3,81 cm) egymástól.
„Eleinte nehéznek tűnhet a csomózás, de egy kis gyakorlás után belejössz. A liszt a barátod, ami segít, hogy ne ragadjon össze a tészta a csomózás során.”
8. Az egészet ismételd mega tészta másik felével is.
9. Ha megtelt a tepsi, takard le egy konyharuhával és rakd meleg helyre.
10. Ha a csomók kétszeresükre nőttek, tedd őket a sütőbe 12-15 percre, amíg aranybarnára sülnek.
11. Miután kivetted a sütőből, kend be őket a fokhagymás olajjal.
A lisztben elmorzsáljuk a margarint és a sóval, tejföllel, tojássárgájával és a megkelesztett élesztővel tésztát gyúrunk, amiből 5 cipót formálunk. 1 órát pihenni hagyjuk, majd nag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe elmorzsoljuk a vajat majd bele tesszük a sót, sajtot. A tejbe elkeverjük a szódabikarbónát és hozzáöntjük. Összegyúrjuk majd lisztezett deszkán rádolgozunk és kinyújtjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. 2. Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentetjük. 3. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet összegyúrjuk a főtt, áttört krumplival és a reszelt sajttal, megsózzuk, borsozzuk. Fél cm vastagra nyújtjuk, majd háromszögekre vágjuk. Tojással megkenjük és megszórhatju...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Közepes