menu

Családireceptkönyv.hu

Puncs szelet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Az alsó piskótához

6 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
120 g kristálycukor
150 g búzaliszt (BL55)
8 g sütőpor
2 evőkanál víz

A felső piskótához

6 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
120 g kristálycukor
150 g búzaliszt (BL55)
8 g sütőpor
2 evőkanál víz

A töltelék piskótájához

10 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
200 g kristálycukor
200 g búzaliszt (BL55)
10 g sütőpor
2 csepp ételfesték - piros

A sziruphoz

400 g kristálycukor
600 ml víz

A töltelékhez

250 g sárgabarack lekvár
50 g kókuszreszelék
200 ml rum - barna
2 evőkanál kakaópor - holland

A kenéshez

415 g sárgabarack lekvár

A fondanthoz

750 g kockacukor
390 ml víz
5 ml ételecet (10%-os)
2 csepp ételfesték - piros

Elkészítés:


A kedvenc süteményem és valahogy mindig úgy gondoltam nem egyszerű elkészíteni. Hát most hogy készítettem rácáfolt. (Lehet a mignon miatt, mert az szöszölősebb) A lényeg hogy az egyetlen dolog, ami a melósabb az a 3 lap piskóta elkészítése. De míg az egyik sül az alatt a 10 perc alatt a másik piskótalapot is össze tudjuk tenni, utána az összeállítás már sity-suty megy. A receptet Eta konyhájából kaptam, de változtattam rajta egy keveset. Ez a mennyiség egy 30*40 cm-es nagy gáz tepsire vonatkozik. Elsőre soknak gondoltam, de 2 napig tartott. Ha valaki szeretné tortának elkészíteni, akkor felezze le az adagot simán. Fondant a tetejére Farkas Vili féle, amit cukorhőmérő nélkül készítek már évek óta, és mindig sikerült, szerintem ez a legegyszerűbb.

Egymásután elkészítjük a piskótákat. A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Soha többet nem veszem meg a cukrászdába drága pénzért, mert tényleg hamar készen van, egyszerű elkészíteni és finomabb, mint a cukrászdai társai.
6 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 120 g kristálycukor, 150 g búzaliszt (BL55), 8 g sütőpor, 2 evőkanál víz, 6 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 120 g kristálycukor, 150 g búzaliszt (BL55), 8 g sütőpor, 2 evőkanál víz

Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg az egyik lap sül addig pont összekészíthetjük a másik piskótatésztát.

A töltelékhez való piskótatésztát is ugyanígy állítsuk össze, (nem elírás ebbe nem tettem vizet) csak amikor kikevertük a fehérjével adjunk hozzá pár csepp ételfestéket (Ez akár el is hagyható) összekeverjük, és mehet a sütőbe 12-15 perc alatt megsütjük ezt is.
10 db tojás (közepes, "M"-es méretű), 200 g kristálycukor, 200 g búzaliszt (BL55), 10 g sütőpor, 2 csepp ételfesték - piros

Ha megvannak a piskótatészták, elkészítjük a szirupot. Ehhez a cukorhoz adjuk a vizet és 10 percig forraljuk. Majd hagyjuk kihűlni. (Én egy hideg vizes fürdőbe állítottam így mire a piskóták kihűltek a szirup is kihűlt.) Ha kihűlt a szirup és a piskótalapjaink is, akkor összeállítjuk a süteményünk.
400 g kristálycukor, 600 ml víz

A 10 tojásos piskótalapunkat egy nagy tálba tépkedjük, erre öntjük a szirupot. (Elsőre azt gondoltam nem e lesz ez sok, de nem bizony, bátran borítsuk rá az egészet.) Adjuk hozzá a lekvárt, kókuszreszeléket és öntsük hozzá a rumot is, keverjük el.
250 g sárgabarack lekvár, 50 g kókuszreszelék, 200 ml rum - barna

Adjuk hozzá a kakaóport, és alaposan keverjük össze az egészet, ezzel kész a töltelékünk.
2 evőkanál kakaópor - holland

Az egyik piskóta lapot tegyük a tepsibe vagy formába, kenjük meg a sárgabarack lekvárral, erre tegyük a tölteléket, simítgassuk el szépen, majd kenjük meg a másik lapot szintén baracklekvárral és fedjük be a tölteléket ezzel a lappal. (Természetesen a lekváros fele legyen a tölteléken.)
415 g sárgabarack lekvár

Tegyünk rá egy lapot, ami befedi az egészet és tegyünk rá súlyt, amivel betesszük a hűtőbe egy egész éjszakára. (Az enyém reggel készült így estig pihent lesúlyozva kb. 7-8 óra hosszat, teljesen elég volt neki. 4 db 1 kg-os liszt pihent rajt súlyként.)

Másnap elkészítjük a fondantot a tetejére. A cukrot, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a vizet, ecetet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra vesszük, majd 15-20 percig hagyjuk, hogy tovább gyöngyözzön. (Azért írom, hogy 15-20 perc, mert a között az idő között pont elég lesz neki, de kell neki ennyi, ahhoz, hogy jó legyen.) Az egyetlen lényeges, ahogy én is csinálom mindenféle szuper cukorhőmérő nélkül, ha letelt mondjuk, a 15 perc egy kanállal belenyúlok, és ami van 1-2 csepp a kanálon, amit kiveszek belőle, az ujjam közé veszem, és ha 2 ujjam közt, ahogy lassan széthúzom ilyen szép szál lesz akkor tökéletes lesz a cukormáz. (Ha még nem lesz szál, akkor picit tovább főzöm, de minden esetben elég volt a max 20 perc neki.) Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről, egy tiszta tálba tesszük, és hagyjuk pár percig, hogy visszahűljön egy picit. (ez 5-10 perc max)
750 g kockacukor, 390 ml víz, 5 ml ételecet (10%-os)

Majd egy kanállal, habverővel kevergessük addig, míg szépen elkezd kifehéredni, sűrűsödni, és eléri a kívánt sűrű, de még folyós állagot. (Ez is megvan pár perc alatt, szép látványos, ahogy kifehéredik. Ha megvolt a szál az ujjaink közt, akkor szépen ki fog fehéredni.)

Ekkor hozzáadunk pici ételfestéket (ez lehet akár pár csepp málnaszörp is), elkeverjük.
2 csepp ételfesték - piros

Majd a puncsszeletre öntjük, hogy egyenletesen befedje. Végül mehet a hűtőbe, hogy szépen megkössön rajta a máz. Ez egyébként fél de max 1 óra alatt tökéletesen megszárad. (A tetejére a máz, ha szép cukrászdai minőséget akarunk elérni, akkor a recept szerint leírt mennyiségű fondant kell, én vékonyan teszem az enyémre minden esetben, mert a vastag máznak a felét leszedi a család, ha pedig vékonyabb jobban bejön mindenkinek, így tökéletes így megeszi azt is. Ha valaki szintén vékonyabban szeretné, akkor a hozzávalók mennyisége így alakul: 50 dkg cukor, 260 ml víz, 4 ml ecet)

Ha állt egy picit és száraz a máz szeletelhetjük. Jó étvágyat a finom puncs szelethez.

Puncs szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kijevi krémes
Kijevi krémes

A tésztához összedolgozzuk a hozzávalókat, majd három lapot nyújtunk, amit megkenünk a következő masszával: 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, majd 25...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Grízes krémes recept
Grízes krémes recept

A 8 db tojássárgát habosra keverem a porcukorral. A fehérjét kemény habbá verem. A lisztbe belekeverem a sütőport és a kakaóport. A kikevert tojás sárgához adom óvatosan, hogy a...

Elkészítési idő: 45 prc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Nagy
Bögrés gesztenyepüré muffin
Bögrés gesztenyepüré muffin

1. A hozzávalókat összekeverjük, mehet bele minden egyszerre, a kiolvasztott gesztenyemasszát én egyszerűen kézzel belemorzsoltam, nagyobb darabokban. Ha szeretnénk, hogy még könny...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Epres desszert
Epres desszert

A feldarabolt eper felét a ferdére állított poharakba töltött folyékony gyümölcskocsonyába teszed. Amíg a gyümölcskocsonya megszilárdul, az eper másik felét összeturmixolod, majd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk