Hozzávalók:
A kakaós lapokhoz:
-20 dkg finomliszt,
-5 dkg margarin/vaj/zsír,
-5 dkg kristálycukor,
-3 dkg cukrozatlan kakaópor,
-1 tojás,
-1 dkg szalalkáli vagy 1 csomag sütőpor,
-kevés tej (kb. 1 dl).
A piskótához:
-4 tojás,
-8 dkg kristálycukor,
-8 dkg finomliszt.
Krém:
-1 tojás,
-5 dl tej,
-3 kanál finomliszt,
-20 dkg porcukor,
-20 dkg margarin/vaj,
-1 csomag vaníliás cukor/1 db vaníliarúd.
Kakaós lapok:
A kakaós tészta hozzávalóit dolgozd jól össze, majd felezd el, és két kb. 24 * 36 cm-es (amekkora a tepsid) lapot nyújts ki belőle. Ne ijedj meg, nagyon vékony lesz! Helyezd enyhén lisztezett tepsi hátoldalára, és szurkáld meg villával, hogy ne hólyagosodjon majd fel.
Pár perc (5-6 perc) alatt süsd meg 180 fokon, de vigyázz, hamar megsül! Ha túlsütöd a lapokat, akkor könnyen kiszáradhatnak. Még melegen, egy hosszú pengéjű késsel válaszd le a tepsi hátoldaláról, majd óvatosan csúsztasd le róla. Hagyd teljesen kihűlni.
Piskóta:
Keverd el elektromos habverővel az egész tojásokat a cukorral előbb lassú fokozaton, majd magasabb fokozaton verd sűrű habbá. Keverd hozzá a finomlisztet, és abba a tepsibe öntsd bele a masszát, mint amelyiknek a hátoldalán a kakaós lapokat sütötted.
180 fokon előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süsd, majd ha felemelkedett a piskóta, akkor 160 fokra vedd vissza a hőfokot. Tűpróbával ellenőrizd: ha már nem ragad, akkor jó.
Főzött vaníliakrém:
A lisztet a tejjel keverd el a következő módon: először egy kevés tejet adagolj a liszthez, keverd el, add hozzá a tojást, keverd el, majd apránként öntsd hozzá a maradék tejet. Kapard bele a vaníliarúd belsejét és lassú tűzön főzd sűrűre. Ha kész, akkor hagyd kihűlni. Elektromos habverővel habosítsd fel a margarint a porcukorral.
Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverd össze a habos margarinnal.
A sütemény összeállítása:
Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kend rá a krém másik felét, és fedd be a másik kakaós lappal. Hagyd pihenni hűvös helyen (télen elég a spájz, nyáron hűtő)! Ahhoz, hogy szépen szeletelhető legyen, a kakaós lapoknak a krémmel egy napot puhulniuk kell.
Tálalás előtt porcukorral szórd meg, de készítheted csokibevonattal is.
Puding készítése: A pudingot kevés tejjel és a cukorral csomómentesre keverjük. A maradék tejet elkezdjük melegíteni, majd hozzáöntjük a kikevert pudingport és addig kevergetjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű3 dl tejszínt a 20 dkg csokoládéval egy kis lábosban felmelegítjük,feloldjuk. Hagyjuk kihűlni,majd hűtőbe tesszük 4-5 órára. Ezután a 2 dl tejszínt kemény habbá vejük. A csokis...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig). Majd hozzászitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét, de ezt már a robotgép/mixer alacsonyabb fokozatán k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA málnát felmelegítjük, belekeverjük a rumaromát, a citromhéjat, botmixerrel pürésítjük, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük a zselatinnal. A mascarponét...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű